11500 lakást fűthet a Szombathelyen épülő bioerőmű

EB • 2012. március 26., hétfő •
Szombathelyen nyitott politikára, és hosszan fenntartható együttműködésre talált a norvég alapokon nyugvó Grenor Hungária Energetikai Kft, ezért döntött úgy a vezetőség, hogy itt épít bioerőművet. A 8 milliós beruházás 2014 elejére készülhet el, és több mint száz új munkahelyet teremt. Az erőmű faaprítékkal működik majd, és egyáltalán nem káros a környezetre.
11500 lakást fűthet a Szombathelyen épülő bioerőmű

Ha Magyarország 2020-ig teljesíteni akarja az EU felé a környezetvédelmi elvárásokat, akkor azt csak új beruházásokkal teheti meg. A jelenleg engedélyezési fázisban levő, és várhatóan 2014-ig elkészülő szombathelyi bioerőmű egy nagy lépést tehet az ügy érdekében- mondta Diószeghy Gergely, a Grenor Hungária Energetikai Kft vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A rendszer mögött már egy jól kipróbált, több tíz éves technológia áll, Norvégiából indult és már Európa számos országában levizsgázott- hangsúlyozta a vezető az aggódó újságírói kérdésekre. Az erőmű egyáltalán nem terheli meg a környezetet, olyan faaprítékkal működik, amilyen a Kalandvárosban is található, és a káros anyag kibocsátása is alatta marad az előírtaknak- fűzte hozzá.

Munka és biztonság

A 8 milliós beruházás faapríték felhasználásával állít elő tiszta elektromos- és hőenergiát, és a tervek szerint a Szombathelyi Távhőszolgáltató is ötven százalékban innen szállítaná az energiát.  Az erőmű közvetlenül 12 főt foglalkoztatna, de a szállítmányozást és logisztikát beleszámítva 100- 150 munkahelyet teremt. „ Mindenki szombathelyi”- idézte a szlogent az egyébként több szálon is Szombathelyhez fűződő ügyvezető, aki mindenkit biztosított, ez egy száz százalékban helyi beruházás, helyi vállalkozókat és termelőket szeretnének majd foglalkoztatni.

Ilyen volumenű fejlődés még nem volt Szombathelyen

Diószeghy Gergely a sajtótájékoztatón többször is kiemelte, azért jöttek Szombathelyre, mert itt nyitott politikára találtak, olyan városra, mely a jövőben gondolkodik, és annak érdekeit tartja szem előtt. Ezt Molnár Miklós, gazdaságért felelős alpolgármester is megerősítette; mint mondta, pusztán költségcsökkentéssel nem lehet talpra állítani a várost, hanem gazdasági fejlesztésekre van szükség. A minap bejelentett 15 milliárdos beruházás a LUK-ban, ez a mostani, és a tervezett Falco fejlesztés összesen egy 50- 60 milliárdos fejlesztést hoz Szombathelyre. Ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa.

A bioerőműről a csütörtöki közgyűlésen is szó lesz, ha sikerül a környezetvédelmi, műszaki és gazdasági kérdéseket gyorsan megtárgyalni, 2014 első negyedévében el is készülhet.

közösség

további frisss

lap tetejére