„ Megígértük, hogy lesznek munkahelyek, ezen dolgozunk”

EB • 2012. május 07., hétfő •
Fejlesztésekről, 86-os útról, biomassza erőműről, és tervezett beruházásokról is kérdeztük dr. Puskás Tivadart, aki közel másfél éve ül a polgármesteri székben, és remekül érzi magát benne. Jó irányba halad Szombathely szekere, de ez nem azt jelenti, nincs mit tenni.

Több száz új munkahely, 36 milliárdos fejlesztés Szombathelyen

A ciklus feléhez közeledve hogyan érzi magát a polgármesteri székben?  Polgármester Úr mindig, mindenhol ott van, legyen az szépkorú köszöntése, átadó, vagy gazdasási kérdésekkel foglalkozó szakmai fórum. Lehet ezt bírni?

A város vezetése szolgálat és munka. A munka elől pedig nem szoktam elmenekülni, megtanultam, hogy ha van feladat, akkor azt meg kell oldani. Az a megtiszteltetés ért 2010 októberében, hogy a szombathelyi választók azzal bíztak meg, hogy polgármesterként szolgáljam őket. Minden erőmmel ennek próbálok megfelelni. Felemelő dolog például számomra az állampolgársági eskü. Szabó Tibor színművész és családja állampolgársági esküjét személyesen celebráltam, és a minap is hat honfitársunknak az állampolgárságát az aláírásommal érvényesítettem. Ezek emlékezetes, kedves feladatok.

Állampolgári eskütételen

Miként értékelné az eltelt időszak munkáját, merre megy a város szekere?

Ha nagyszülőként végignézem a mögöttünk hagyott hónapok történéseit, rengeteg örömteli dolgot látok. Az egyik ilyen például, hogy 72 európai uniós szabványoknak megfelelő játszóterünk van. A gyerekek életét javítják a bölcsődéink is, összesen 44 férőhellyel bővítettük a helyeink számát.  Ott tartunk,  ha valaki ide jön a városba és bölcsődei elhelyezést kér,  azonnal meg tudjuk oldani; ez  szerintem nagy dolog.

A családdal

Igyekszünk felújítani az iskoláinkat is, legutóbb a Paragvári iskola rekonstrukciója indult el. Tavaly fejeződött be a Nagy Lajos Gimnázium illetve a Kereskedelmi - és Vendéglátói Szakképző Iskola felújítása is,  összesen csaknem mintegy fél milliárd forint értékben. Szerintem szépen fejlődünk.

Úgy érzem, jó irányba haladunk, a polgári értékeket szeretnénk megőrizni. A költségvetésünk szigorú és takarékos, de az értékeket igyekszünk megőrizni és bizonyos fejlesztésekre is lehetőségeket ad.

Az embereknek mindemellett munkahelyekre van szükségük…

Ígértük, hogy új munkahelyeket is teremtünk. Az Epcosnál a tavalyi év elején 150- 200 új időszakos munkahely nyílt meg. A közeljövőben bővül a LUK, ez 2014-ig 700 új munkahelyet jelen. Idén 200-zal, jövőre pedig 500-zal bővíti a vállalat a munkahelyei számát. Ezek jelentős fejlesztések..

Ha a beruházások összegét nézzük… Az Epcosban mintegy 1 milliárd forintnyi beruházás történt, a LUK-é 15 milliárdnyi lesz,  több mint 1 milliárd kormányzati támogatással. Szó van egy esetleges biomassza erőmű telepítéséről is, ez további 8 milliárdos fejlesztés. Ez persze csak akkor valósulhat meg, ha sem az emberekre, sem a környezetre nincs káros hatása. A Falco új technológiát kíván bevezetni, ez további 10 milliárdos fejlesztés. Büszkék lehetünk erre. Elkezdődött a hulladékgazdálkodás fejlesztése is, ez is egy 2 milliárdos befektetés. A városban ez összesen 36 milliárd forintnyi termelő beruházást jelent, ilyenre még nem volt példa. 

átadó ünnepségen

S ha már itt tartunk, elárulom, most van folyamatban egy új beruházás is, egy 1, 5 milliárdos csomag, ami látványos lesz. Az előző időkben sok minden történt a város szépítése érdekében, ezek befejezése is  dolgunk. A hetekben zajlik egy pályázat elbírálása, melyből a történelmi városközpontunk újulhat meg, azaz a turisztika számára is elérhetővé válik. A Smidt Múzeumnak a rekonstrukciójáról van szó, aztán a Püspöki Palotának lebombázott észak-nyugati szárnyát turisztikai fogadóhellyé kívánjuk tenni, és szeretnénk látogathatóvá tenni a Székesegyház tornyait.

A munkahely hiány mellett munkaerőhiány is van. A Szombathely visszavár program ezt hivatott orvosolni…

2010 őszén összedugtuk a fejünket, és azt mondtuk, hogy megkeressük az itteni nagyvállalatokat, és megkérdezzük őket, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy felvirágozzék a város. Közös volt az igény, hogy elsősorban megfelelő képzettségű szakemberek kellenek. Egyrészt tehát a képzésünket kell ehhez alakítani, másrészt az innen elszármazottakat - a jó lehetőségek reményében -  megpróbáljuk visszahívni Szombathelyre. Ma is emlékszem az első összejövetelre  a moziban. Akkor azt mondtam, hogy most fejest ugrunk egy medencébe, és nem tudjuk, mennyi víz van benne… Elsőre nem volt túl nagy sikere, de a következő rendezvényen, a polgármesteri hivatalban már szép számmal voltak. Ekkor  bemutatkoztak a vállalatok. Merész kezdet volt, de úgy tűnik, most már jó irányba haladunk. Április utolsó szombatján, a hosszú hétvége ellenére is megtelt a Városháza nagyterme érdeklődőkkel. Sokan a szülőkkel érkeztek. Hallottunk már olyan fiatalokról is, akiket itt ismert meg a LUK, s ma  már ott dolgoznak. Amennyiben létrejön a 700 új munkahely, azzal is számolnunk kell, hogy  1000-1200-zal nő a város lélekszáma is.

A másik nagy lehetőség az lehet Szombathely számára, ha megvalósul a járműipari centrum.  Ez hogyan áll?

Szentgotthárdon, Zalaegerszegen és Szombathelyen járműalkatrészeket  gyártó üzemek vannak. Szoros együttműködés kezdődött közöttük, néhány hónapon belül megszülethet a versenyképességi megállapodás is. Úgy tűnik, kialakul egy olyan háromszög, ami járműipari központtá teheti a régiót, a győrihez és  a kecskemétihez hasonlóan. Ez hatalmas lehetőség, a rendszerváltozás óta nem volt ilyenre példa.

terepszemlén a Pálya úti felüljárónál

A fejlesztések kapcsán hadd mondjam el, a Csaba utcai felüljáró is egy 2 milliárdos beruházás. Szó van róla, hogy Prof. Dr. István Lajosról nevezzük el. Az ő alapszemléletét, miszerint hidakat kell építenünk az emberek között, ennél szebben nem őrizhetjük, örökíthetjük meg.

De nem csak hidakra, hanem utakra is szüksége van a városnak.  A 86-os utat sokan sokszor akarták már átadni.

Szombathely régóta küzd azért, hogy legyen megfelelő közúti elérhetősége. Nemrég jött a hír, hogy 2014-re meglesz a Vát Szombathely szakasz, 2015-re pedig a megyehatárig elér az út. Tudjuk, hogy ez nagyon fontos a város számára, a kormányprogramunkban is szerepelt, az első pillanattól kezdve küzdünk érte. Közben azonban kiderült, hogy az érintett szakaszon még a földek kisajátítása sem történt meg. A Vát-Szombathely szakasz kivitelezője pedig csődbe ment, így új közbeszerzési pályázatot kellett kiírni. Ezért állt eddig látszólag az ügy. Jó hír, hogy május végén folytatódik az építkezés.

interjú közben

Kicsit más. A Sárdi-ér utca mellé tervezett bioerőmű borzolja a szombathelyiek kedélyét. Mit mondana a Szentkirályiaknak? Ők úgy gondolják, azzal, hogy mivel kiadták az elvi építési engedélyt, már eldöntötték a kérdést.

A fejlődésre és az energiára mindenképp szükség van, ez nem kérdés. De az sem kérdés, és erről közgyűlési határozat is van, hogy csak olyan beruházást lehet végrehajtani Szombathelyen, ami sem az emberekre, sem a környezetre nem káros. Jelentkezett a norvég cég, ezeket a feltételeket elfogadva vállalták, hogy ide jönnek. Még nincs eldöntve semmi, egyelőre még csak a lakossággal való kommunikáció zajlik; és a beruházó feladata, hogy ezeket lebonyolítsa.

 

„ Nem azért váltok jegyet, mert a vonaton kalauz van”

Szombathely, a segítés városa kíván lenni, több értelemben is…

 Tény, hogy Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg hírtelen szívhalál következtében, és ezeken csak az tud segíteni, aki mellettük van. Percenként 10 százalékkal csökken a túlélés esélye, és Magyarországon átlagosan 10 perc, amíg a mentőszolgálat dolgozói kiérnek a helyszínre. Tudjuk, hogy 3-5 perc elteltével jelentős az  agykárosodás.   Az a cél, hogy e halálozást csökkentsük. Ezt úgy érhetjük el,  ha minél több embert megtanítunk az újraélesztésre. Nem bonyolult tehát a feladat. Azt vettük a fejünkbe itt Szombathelyen, hogy a lakosság 30 százalékát, azaz 30 ezer embert kiképezünk az újraélesztés módszerére. Meggyőződésem, hogy amellett hogy a hírtelen szívhalálban meghaltak száma kimutathatóan csökkeni fog, az emberek szemlélete is átalakul. Azzal, hogy segítünk a másikon, ez  válik gondolkodásunk alapszemléletévé, fő vezérelvévé.

újraélesztés-tanítás

A Polgármester Úr másik szívügye a nem dohányzók védelméről szóló törvény. Elégedett az eddigi eredményekkel?

Magyarország a tüdőrákos halálozásban világelső. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy nem figyelmeztetjük erre az embertársainkat. A 90-es évek  végén kezdtük a dohányzás törvényi szabályozását.  Aztán félbeszakadt a törvényalkotás. Sok-sok országban jelentős eredményeket értek el a dohányzás visszaszorításában. Törökországban például már 2006-ban olyan törvény jelent meg, amely  a vendéglátóhelyeken is tiltja a dohányzást. Nálunk most megkezdődött a törvény betartásának ellenőrzése. S mi történt? A kocsmák nem omlottak össze, a vendéglátóegységek üzemeltetői is jónak  tartják a törvényt.  Az emberekért van. Az ember közösségben, társadalomban él, ez a szabályok betartását  követeli meg.

Én büszke vagyok arra, ha sok adót fizethetek, mert jelentősen hozzájárulhatok a közösség terheinek viseléséhez. Ezt elmondtam a Parlamentben is az adótörvények vitájakor. Volt, akit megleptem e nézetemmel.  De hát az alapszemléletünk különbözik. Én nem azért veszek jegyet, mert kalauz van a vonaton, hanem azért, mert a közszolgáltatást veszem igénybe. Ilyen egyszerű ez az egész.

Tekintse meg képgalériánkat!

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére