Kecskemét: Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató (képgaléria)

Frisss, MTI, Fotó: TT • 2013. augusztus 04., vasárnap •
A hőség ellenére hatvanezernél több látogatót vonzott a kecskeméti repülőnap szombati programja, ahol minden eddiginél több kötelék is bemutatkozott – közölte a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, egyben a szervező bizottság elnöke szombaton este az MTI-vel.
Kecskemét: Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató (képgaléria)

MTI: Borbíró Zoltán elmondta: az előzetes terveknek megfelelően valamennyi légi és földi programot megtartották szombaton a X. Nemzetközi Repülőnapon és Haditechnikai Bemutatón, Kecskeméten.

A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra rekordszámú, több mint hatvanezer látogató tekintette meg a minden eddiginél gazdagabb seregszemlét. A legnépszerűbb mozzanat kétségkívül a kötelékek látványos bemutatkozása volt: a magyar mellett orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol légi show is szórakoztatta a közönséget.

A kuriózumok közé tartozott a NATO Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programjának keretében a pápai légi bázison állomásozó egyik C-17-es bemutatója. Ám a legkülönlegesebb „csemegét” az Orosz Vitézek elnevezésű formáció szolgáltatta Szu-27-es gépeivel, mely még soha nem járt Magyarországon, sőt Nyugat-Európában sem – húzta alá a helyettes államtitkár. Jelezte: a kötelék vasárnap a programban szereplő este 19 óra helyett délután 13 órakor emelkedik újra levegőbe Kecskeméten.

Az eredetileg 7 órásra tervezett, majd 11 órásra módosított szombati repülő idő végül meghaladta a 12 órát – tette hozzá.

A látogatók emellett megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a 75 éves légierő történetével, valamint különböző katonai eszközökkel a kézi lőfegyverektől a T72-es harckocsiig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun megyére is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a hőség miatt. A szervezők a nagy érdeklődés mellett erre is felkészültek: a rendezvény területén 23 nagy méretű párakaput telepítettek. A felnőtteknek vizet, a gyerekeknek jégkrémet osztottak. A délelőttől késő délutánig tartó 35 fok feletti kánikulában a hatalmas tömegből végül összesen 203 ember szorult orvosi segítségre, közülük tizenhármat szállítottak kórházba.

Borbíró Zoltán arról is beszámolt: a beléptetésen dolgozók 60 szúró- és vágóeszközt, valamint egy gázpisztolyt is elkoboztak a kapuknál. Legmeglepőbb „fogásuk” azonban az a kutya volt, melyet egy házaspár két bejáraton is megpróbált egy hűtőtáskában a légi bázisra „becsempészni” – sikertelenül.

 A repülőnapon – melyen 22 ország 142 légi járműve vesz részt - Hende Csaba honvédelmi miniszter kitüntetésben részesítette a legendás Puma század két legidősebb tagját: vitéz Szentiványi János nyugállományú ezredest és Frankó Gábor főhadnagyot.

Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt., a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató egyik főtámogatójának elnök-vezérigazgatója szombaton sajtótájékoztatón jelentette be: gyűjtést szerveznek a Kecskeméti mentőszolgálat javára egy 4,7 millió forintos automata lélegeztető-készülék beszerzéséért. A cégvezető egymillió forintos adománnyal járult hozzá az akcióhoz.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére