Szombathelyen volt a legmelegebb (képgaléria)

Frisss • 2013. augusztus 08., csütörtök •
Egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Paller Judit országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel. A frisss.hu összeszedte azokat a helyeket, ahol Szombathelyen hűsölni lehet. Cikkünk folyamatosan frissül!
Szombathelyen volt a legmelegebb (képgaléria)

19 óra 18 perc - Szombathelyen volt a legmelegebb

Délben még 35, két órakor 39 és végül három órakor 40 fokot mért Szombathelyen az Országos Meteorológiai Szolgálat. Győrben és Budapesten 39 fok volt 15 órakor. A Balatonnál általában hűvösebb volt, mint a Dunántúl nyugati részén, Siófokon például 36 fokot mértek ugyanekkor. Az ország leghűvösebb pontja Kékestető volt, ahol jóval kellemesebb, 29 fokos volt a meleg.

16 óra 20 perc - Élet Szombathelyen a rendkívüli hőségben - képekkel

Ki a strandon, ki pedig a Csónakázó tavon vagy a Fő téren üti el az idejét a rendkívüli hőségben Szombathelyen. Fotósunk lencsevégre kapta a kánikulai életet.

 

A közleményben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kánikula várhatóan a péntekről szombatra virradóra érkező hidegfrontig folytatódik.

A napi középhőmérséklet csütörtökön az ország legnagyobb részén 27-30 Celsius-fok között alakul, akár 40 fokos maximumokkal. Pénteken a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokot már mérséklődik, szombatra pedig országszerte megszűnik az extrém forróság - olvasható a közleményben.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

A hőségriadó hétfő óta van érvényben. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, a második fokozat a riasztás, a harmadfokú jelzés pedig a hőségriadó. Utóbbi feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között alakul. A késő esti órákban is 25-30 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Csütörtökre virradóra megdőlt a hajnali melegrekord

Csütörtökre virradóra a fővárosban és országosan is megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord. Pécsen hajnalban 25 Celsius-fok felett maradt a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Mint írták: a száraz forró nap után az éjszakai órák egyre kevesebb helyen hoztak felfrissülést az országban.Megdőlt a napi legmagasabb minimumrekord: 1971. augusztus 8-án hajnalban Budapesten 22,8 Celsius-fokot mértek. A fővárosban csütörtök hajnalban Lágymányoson 23,6 fok volt. A meteorológiai szolgálat pécsi mérőállomásán, még ennél is magasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot mértek. Mivel péntek estig folytatódik a tikkasztó meleg, a száraz időjárás, addig további napi hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg - írta a meteorológiai szolgálat.

Ez a fotó Szombathelyen készült

Hűsölők Szombathelyen

Szombathelyen az igénybe vehető légkondicionált közintézmény városunkban, az intézmény nyitvatartási idejében a Városháza – földszinti aula (Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.)

Emellett a nyitvatartási időben igénybe vehető még:
- Interspar áruház közösségi tere
- Tesco áruház közösségi tere
- Family Center közösségi tere
- Savaria Plaza közösségi tere

Szombathely város területén a lakosság számára a következő közkifolyók és ivókutak állnak rendelkezésre:

Közkifolyók:

1. Sport tér

2. Győzelem u. – Paál László u. sarok

3. Győzelem u. – Izsó Miklós u. sarok

4. Szatmár u. – Jávor u. sarok

5. Jáki u.

6. Zanati u. – Sziget u. sarok

7. Május 1. u. – Verseny u. sarok

8. Damjanich u.

Ivókutak:

1. Fő tér

2. Gyöngyösparti sétány

3. Gayer park

 

Csökkentett sebességgel közlekednek a vonatok három vonalon

A hőség miatt csütörtök estig csökkentett sebességgel közlekednek a vonatok a kelebiai, a miskolci és a záhonyi vonalak egyes szakaszain - közölte a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-vel.

Peiper Károly tájékoztatása szerint a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalon Soroksár és Kunszentmiklós-Tass között 19 óráig lesz érvényben az intézkedés, amely 20-30 perces késéseket okozhat. A Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonalon Hatvan és Nyíregyháza között szintén 19 óráig közlekednek lassabban, 80 kilométeres sebességgel a vonatok, emiatt 30-40 perces késésekkel kell számolni. Nyíregyháza és Záhony között is érvénybe lép sebességkorlátozás déltől 20 óráig, emiatt 10-15 perccel növekedhet a menetidő. A MÁV a fővárosi fejpályaudvarokon, valamint 11 nagyobb vidéki állomáson továbbra is vizet oszt, de azt javasolja az utasoknak, hogy elegendő vízzel kezdjék meg utazásukat. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, ha eléri, vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot a sínszál hőmérséklete, akkor fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. Ha a tartósan meleg - 50-60 fokos - sín miatt pályadeformáció jelei mutatkoznak, akkor további sebességkorlátozásokat vezetnek be, de a szakemberek felkészültek az ilyenkor előforduló felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés kijavítására is.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére