Szommer Ildikó: a hajnali utcazene nem volt része a programnak

MTI • 2013. augusztus 27., kedd •
A Savaria Történelmi Karnevál igazgatója szerint a rendőrség által vasárnapra virradóra elvezetett fiatalok ugyan karneváli területen zenéltek, de arra nem volt engedélyük, a kora hajnali utcazene nem volt része a hivatalos programnak.
Szommer Ildikó: a hajnali utcazene nem volt része a programnak

Szommer Ildikó közölte: a fiatalok hajnali fél négykor doboltak, táncoltak, hangoskodtak az egyik helyszínen, emiatt a karnevál szervezőihez és a rendőrséghez is több lakossági bejelentés érkezett. A rendezvénytartási engedélyeket szem előtt tartó szervezők és később a kiérkező rendőrök is hiába kérték a fiatalokat, hogy hagyjanak fel a dobolással - fűzte hozzá.
    

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karneválért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: nem egyedi esetről van szó, az érintett fiatalokat hasonló okok miatt már korábban is figyelmeztették. Közlése szerint az eset előtt személyesen kérte őket arra, hogy ezúttal ne doboljanak, ne zavarják a belváros lakosainak nyugalmát. "Felajánlottam nekik, hogy jövőre lépjenek fel a karnevál hivatalos programjában valamelyik színpadon, meg is ígérték, hogy idén nem lesz rendzavarás" - mondta. Az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint szomorú, hogy az európai hírű, többnapos históriás rendezvényhez, amelyen emberek tízezrei szórakoztak gondtalanul, az idén egy ilyen történet kapcsolódik.
   

 A rendőrség az esetről a honlapján azt közölte, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel vasárnapra virradóra a szombathelyi Rákóczi Ferenc utcából jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint szabálysértés miatt előállítottak öt férfit és két nőt. A rendőrség a hét ember meghallgatása után az ügyben szabálysértési eljárást indított. A hétfő délutáni közleményben azt írták: az előállítottak közül hárman, egy kongadobegyüttes tagjai engedély nélkül szórakoztatták a karnevál résztvevőit. A Savaria karnevál főszervezői már múlt pénteken figyelmeztették a zenészeket, hogy tevékenységüket csak engedély birtokában gyakorolhatják, de ők ezzel nem rendelkeztek.
    

Hozzáfűzték: a zenészek ígéretet tettek arra, hogy beszerzik a szükséges papírokat, s tevékenységükkel addig felhagynak. Ezzel ellentétben a rendezvény helyszínén vasárnap hajnalban ismét "felléptek". A szervezők a megismételt, sikertelen felszólításuk után rendőri intézkedést kértek.A tájékoztatás szerint a rendőrök vasárnapra virradóra jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint csendháborítás és rendzavarás szabálysértés folytatása miatt előállították a zenészeket és még további négy embert. Az előállítottak a rendőri intézkedéssel kapcsolatban nem éltek panasszal, sérülést nem szenvedtek el.
     

Az ügyben lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézkedést végrehajtó rendőrök a szükséges mértékig, az arányosság elvének betartásával hajtották végre a kényszerítő eszközök alkalmazását, sérülést vagy anyagi kárt nem okoztak - írták a rendőrségi közleményben.
   

A rendőri fellépésről felkerült az internetre egy videofelvétel, amelyen az látható: a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok zenélnek, kongadobon játszanak, néhányan táncolnak. A helyszínre érkező rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadtak, a földre vittek, majd megbilincseltek néhány fiatalt, később elvezették őket.
 

közösség

további frisss

lap tetejére