Megrendült a főkapitány a csepregi gyilkossággal kapcsolatban (videóval)

MO • 2013. február 25., hétfő •
Jelentősen csökkent a bűnügyek száma Vas megyében. Az elmúlt év bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről tájékoztatta a lakosságot a sajtón keresztül dr. Tiborcz János, dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, főkapitány.
Megrendült a főkapitány a csepregi gyilkossággal kapcsolatban (videóval)

Az elmúlt évben a befejezett nyomozások száma Vas megyében 7555 volt. Ez a 2011. évhez képest 14 százalékos csökkenést jelent. Magyarországon az ismerté vált bűncselekmények számának 1,6 százaléka történt megyénkben, ez az elmúlt 16 év legjobb arányszáma. A közigazgatási egységek rangsorában ezzel, az előkelő 19. helyet tölthetjük be. Az ismerté vált bűncselekmények több mint felét, a megyeszékhely illetékességi területén követték el.  Az eredményes nyomozások száma az előző évben 3460 volt, amely kevesebb, mint a 2011-es évi, de a 46 százalékos eredményességi mutató országos szinten is a 8. legjobb eredményt jelenti - mondta dr. Tiborcz János.

A bűnügyi helyzet szerkezetét tekintve a bűncselekmények minden főcsoportjában csökkenés történt. Kivétel ezalól a házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni bűncselekmény főcsoportja. Ebben a kategóriában viszont 3,3 százalékos növekedés történt. Ennek legtöbbje a szemérem elleni erőszakok számából következik. Ennek legfőbb generálója pedig a szombathelyi szatír néven elhíresült, több rendbeli bűncselekmény elkövetője volt.

Szervezetten elkövetett bűnözés nem vált ismerté Vas megyében, de például a szerzői jogok megsértéséhez kapcsolódó bűncselekmények száma, az előző éviekhez képest négyszeres növekedést mutat.

Az illegális migráció elleni fellépés is nagy szerepet kapott, de nagy nehézséget okozhat, hogy Vas megyéből Ausztriába 66 helyen lehet átkelni. A jó nemzetközi kapcsolatoknak, a bűnügyi rendészeti szolgálat hatékony együttműködésének köszönhetően eredményes volt a közreműködés ezen a területen is. Vas megyére nem jellemző az embercsempészet.

Tavalyi év során fokozott hangsúlyt kapott a polgárőrökkel való együttműködés és a polgárőrség állományának rendőrségi felkészítéséhez szükséges feltételek kialakítása.

A személyi sérüléses és halálos kimenetelű közúti balesetek számának csökkentése és az ittasan közlekedő járművezetők kiszűrése, valamint az ittas vezetők okozta balesetek mérséklése is előtérbe került. Ennek köszönhetően az idei évben még nem volt ittas vezető által okozott baleset.

A vezetőségben 12 változás is történt, így többek között kinevezték megyénk első női főkapitányát a Celldömölki Rendőr-főkapitányság élére.

A szakmai értékelés során megtudtuk, hogy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a 2012-es év során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy illetékességi területükön ne alakulhassanak ki olyan szervezett bűnözői csoportok, amelyek tevékenysége az állampolgárok biztonságát és a közbiztonságról kialakított képet negatívan befolyásolná.

Megyénk továbbra is az országban a bűnügyek által a legkevésbé fertőzött területek közé tartozik.

Dr. Tiborcz János, főkapitány, beszélt a "csepregi gyilkosság" néven elhíresült eseményről is, kollégánk videón rögzítette a beszédet:

 

.

közösség

további frisss

lap tetejére