Frissítve: öt útszakaszon van még teljes útzár és kilenc útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás Vas megyében

Frisss • 2013. április 03., szerda •
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a ma reggelig lehullott esőből újabb vízszintemelkedések képződtek a vízfolyások felső szakaszain, a középső szakaszokon megállt az apadás, és újból gyenge áradásnak indultak a vízfolyások.

16 óra 00 perc- eddig 20 esetben volt szükség az időjárási viszonyok miatt tűzoltói beavatkozásra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az elsőfokú riasztást, csökken a havazás és a szél intenzitása Vas megye területén. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a csapadék megszűnésével ismét csökken a vízszint a Rábán Szentgotthárdnál, nem emelkedik tovább a Gyöngyösön Kőszegnél, valamint lassú apadást mutatnak a mérések a Répcén.

A mai napon ez idáig összesen 20 esetben volt szükség az időjárási viszonyok miatt tűzoltói beavatkozásra.

Ebből egy esetben a szél megbontotta a tetőt, a beavatkozó egység a veszélyes cserepeket távolította el az épületről, két esetben árokba csúszott gépjármű műszaki mentését kellett végrehajtani, három esetben egy veszélyesen megdőlt fát távolítottak el, és a többi 14 alkalommal vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre a megye tűzoltó egységei.

A vízátfolyások miatt öt útszakaszon van teljes útzár és kilenc útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás.

 


11 óra 18 perc-  Kisebb vízszintemelkedés várható

A Gyöngyösön, Répcén csak 50 cm alatti emelkedés tapasztalható. A Rábán Szentgotthárdnál 50 cm-es az emelkedés, Körmendnél megállt az apadás, újra lassan árad a folyó. Rumnál is újabb gyenge áradás lesz a nap folyamán. Kevés víz megint ki fog jutni a völgybe, amely lassítja majd, vagy megállítja a völgyi vizek apadását.

 

A mai napon ez idáig öt esetben volt szükség pincében felgyülemlett víz szivattyúzására, továbbá három esetben kellett az erős szél, nedves út miatt beavatkozni, két esetben árokba csúszott személygépjármű műszaki mentését végrehajtani, egy esetben egy veszélyesen megdőlt fát kellett eltávolítani. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

 

A vízátfolyások miatt Vas megye területén öt teljesen lezárt útszakasz van:

 • Molnaszecsőd – Döröske

 • Nagypirit – Boba

 • Sótony – Ikervár

 • Nagygeresd – Vasegerszeg

 • Nádasd – Halogy

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben tíz útszakaszon.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a nedves, csúszós, havas útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek!

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Vas megye területére. Tájékoztatásuk szerint a Dunántúl nyugati harmadán további havazás valószínű jellemzően lepel - 6 cm friss hóval, a lehulló és a már meglévő hó az alacsonyan fekvő helyeken napközben olvadni fog. Az erős, néhol viharos (60-70 km/h) lökésekkel kísért) északi, északnyugati szél délelőtt helyenként hófúvást okozhat, késő délutántól, estétől lassan mérséklődik a légmozgás. Ma reggel és este nyugaton talajmenti fagyra lehet számítani.

Tegnap az esti órákban 340 cm-en tetőzött a Rába a sárvári szakaszon, az éjszaka folyamán pedig Ragyogó-hídnál is, és megindult az apadás.

Tegnap este öt órától három esetben volt szükség az áradásból adódóan tűzoltói beavatkozásra, továbbá egy esetben kellett a hófúvás, nedves út miatt árokba csúszott személygépjármű műszaki mentését végrehajtani. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Vas megye területén már csak hat teljesen lezárt útszakasz van:

Molnaszecsőd – Döröske

Nagypirit – Boba

Sótony – Ikervár

8458-os úton Csényében

Nagygeresd – Vasegerszeg

Nádasd – Halogy

Félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani a következő tíz útszakaszon:

Csehi – Oszkó

Vönöck – Kemenesmagasi

Gérce – Vásárosmiske

Sárvár – Ostffyasszonyfa

Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa

8458-as úton Bögötön

8458-as úton Csényében

Kenyeri – Vönöck

8638-as úton Csepregen

Csákánydoroszló – Felsőmarác

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a nedves, csúszós, havas útviszonyoknak megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek, és ha tehetik, ne induljanak útnak!


18 óra 58 perc tovább apad a Rába folyó Körmendnél, és Sárvárnál is lassul a vízszintemelkedés

Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Rába körmendi és sárvári szakaszán, valamint Ragyogó-hídnál is.

A mai napon ez idáig összesen 23 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra, jelenleg további egy beavatkozás van folyamatban. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett 15-30 cm vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok, bútorok és egyéb értékek elöntését.

Vas megye területén már csak négy teljesen lezárt útszakasz van:

Molnaszecsőd – Döröske

Nagypirit – Boba

Sótony – Ikervár

Nagygeresd – Vasegerszeg

Félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani a következő tíz útszakaszon:

Csehi – Oszkó

8458-os úton Csényében

Vönöck – Kemenesmagasi

Gérce – Vásárosmiske

Sárvár – Ostffyasszonyfa

Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa

8458-as úton Bögötön

Kenyeri – Vönöck

8638-as úton Csepregen

Csákánydoroszló – Felsőmarác


15 óra 00 perc - már csak hat teljesen lezárt útszakasz van a megyében

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is tartja az elsőfokúra árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi és sárvári szakaszán. Körmendnél a vízszint csökkenő, míg Sárvárnál jelenleg is emelkedő tendenciát mutat. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint még mindig elsőfokú a készültség Ragyogó-hídnál is.

A mai napon ez idáig összesen 15 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra, jelenleg további egy beavatkozás van folyamatban. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett 15-30 cm vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok, bútorok és egyéb értékek elöntését.

A közútkezelő feloldotta a teljes útzárat a Csákánydoroszló-államhatár, valamint Vasszentmihály-államhatár útvonalon, így már csak hat teljesen lezárt útszakasz van a megyében:

Molnaszecsőd – Döröske

Nagypirit – Boba

Sótony – Ikervár

8458-os úton Csényében

Boba – Nemeskocs

Nagygeresd – Vasegerszeg

Félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani a következő tíz útszakaszon:

Csehi – Oszkó

Vönöck – Kemenesmagasi

Gérce – Vásárosmiske

Sárvár – Ostffyasszonyfa

Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa

8458-as úton Bögötön

Kenyeri – Vönöck

Bük – Acsád

8638-as úton Csepregen

Csákánydoroszló – Felsőmarác


 

11 óra  - apad a vízszint

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ma reggel 9:00-kor elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget Rába körmendi szakaszán. Az igazgatóság tájékoztatása szerint apad a Rába Körmendnél és Rumnál is, viszont nő a vízállás Sárvár térségében. Az előkészítési munkálatok megkezdése érdekében Sárváron 8:00 órától elsőfokú készültséget rendeltek el. Sárvárnál a folyó tetőzése a ma esti órákra tehető.

Ma estére várhatóan már az alsó szakaszokon is gyenge intenzitással, de apadni fognak a vízfolyások. Ez alól  Rába Sárvár feletti szakasza kivétel, itt ma még áradni fognak a folyók. Amennyiben a csapadék nagy része nem hó formájában, hanem esőként hullik, úgy újabb magas vízszintemelkedések várhatóak vízfolyásainkon.

Végrehajtott intézkedések:

A mai napon éjféltől délelőtt 11:00-ig összesen öt esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra, jelenleg további nyolc beavatkozás van folyamatban. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett 15-30 cm vizet kellett eltávolítani.

Az áradással érintett vízfolyásokon folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei, valamint a vízügyi igazgatóság szakemberei.

Folyamatosan változik, csökken a megyében a lezárt útszakaszok száma.

Jelenleg nyolc útszakasz van teljesen lezárva a forgalom elől:

 

 • Molnaszecsőd – Döröske

 • Nagypirit – Boba

 • Sótony – Ikervár

 • 8458-os úton Csényében

 • Boba – Nemeskocs

 • Nagygeresd – Vasegerszeg

 • Csákánydoroszló – államhatár

 • Vasszentmihály – államhatár

 

Félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani a következő tíz útszakaszon:

 

 • Csehi – Oszkó

 • Vönöck – Kemenesmagasi

 • Gérce – Vásárosmiske

 • Sárvár – Ostffyasszonyfa

 • Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa

 • 8458-as úton Bögötön

 • Kenyeri – Vönöck

 • Bük – Acsád

 • 8638-as úton Csepregen

 • Csákánydoroszló – Felsőmarác


 

8 óra 55 perc - hat megyében 21 utat teljesen lezártak

Az árvíz- és a belvízhelyzet miatt hat megyében összesen 21 úton van érvényben teljes lezárás az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Az összesítés szerint emellett több tucat helyen félpályás lezárást vagy sebességkorlátozást kellett bevezetni a vízátfolyások miatt.

A legtöbb lezárást Vas megyében rendelték el, itt 12 utat zártak le teljes szélességében. Nem lehet közlekedni például Molnaszecsőd és Döröske, Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, Csörötnek és Kondorfa, Nagypirit és Boba, Sótony és Ikervár, Nagygeresd és Vasegerszeg között. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében 2-2, Fejér és Tolna megyében pedig 1-1 útszakaszon van érvényben teljes útzár.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez kedd reggel eljuttatott figyelmeztetése szerint több helyen jelentős mennyiségű csapadék várható. A délnyugati megyékben éjfélig 20-30 milliméter esőre van kilátás, de szerdán is folytatódik a csapadékos időjárás. A jelentős mennyiségű csapadék miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


19 óra 58 perc -  A mai napon összesen 21 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra

A hivatásos és önkormányzati tűzoltókon túl négy önkéntes tűzoltó egyesület 18 fővel és négy eszközzel vett részt a helyi vízkárok felszámolásában, melyre a mai napon négy településen volt szükség.

A felelősségi körzeteknek megfelelően a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka nyolc településen, a sárvári kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka három településen, valamint a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és tűzoltóparancsnoka kilenc településen tartott helyszínbejárást, és tájékozódott a kialakult helyzetről. Intézkedésre a mai nap során nem volt szükség.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szivattyút biztosított a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak a védekezési feladatok ellátása érdekében, valamint ezer homokzsákot küldött Ölbőre, megelőzés céljából.

Az előző napi védekezési munkálatok helyszínein: Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, Táplánszentkereszten a kiépített védőművek egy esetleges későbbi áradás hatásainak csökkentése érdekében nem kerültek elbontásra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai 15.40 órakor megszüntették a korlátozást, így az eddig megközelíthetetlen települések térségében a forgalom rendőri irányítás mellett haladhat.

Teljes útzár van érvényben tíz útszakaszon:

 

Csörötnek – Kondorfa

Vasszentmihály – Csörötnek

Molnaszecsőd – Döröske

Csákánydoroszló – államhatár

Vasszentmihály – államhatár

Boba – Nemeskocs

Nagygeresd – Vasegerszeg

Gyanógeregye – Sorkifalud

Nagypirit – Boba

8638-as számú úton Csénye belterületén

 

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben a következő 13 útszakaszon:

 

8638-as számú úton Csepreg belterületén

Vönöck – Kenyeri

8458-as számú út a 88-as számú főút és Bögöt közötti szakaszán

Csákánydoroszló – Kemestaródfa

Ivánc – Csákánydoroszló

Bük – Acsád

Ostffyasszonyfa és Kemenesmihályfa

Csákánydoroszló és Felsőmarác

Csehi – Oszkó

Gérce – Vásárosmiske

Vönöck – Kemenesmagasi

Sárvár - Ostffyasszonyfa

7455-ös számú út Rábakethely belterületén


15 óra 33 perc - Teljes útzár 10 szakaszon

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, és itt is megkezdődött az apadás.

A mai napon összesen 19 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra, jelenleg további egy beavatkozás van folyamatban.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két szivattyút biztosított a Vasvári Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságnak a védekezési feladatok ellátása érdekében.

A közútkezelő vízátfolyás miatt lezárta a Csénye-Bögöt összekötő utat, ezáltal három település (Porpác, Bögöt, Csénye) elzárásra került. Az úton átfolyó víz magassága 5-10 cm, amely nem akadályozza a településekre gépjárművekkel történő bejutást.

Teljes útzár van érvényben tíz útszakaszon:

Csénye – Bögöt

Csörötnek – Kondorfa

Vasszentmihály – Csörötnek

Molnaszecsőd – Döröske

Csákánydoroszló – államhatár

Vasszentmihály – államhatár

Boba – Nemeskocs

Nagygeresd – Vasegerszeg

Gyanógeregye – Sorkifalud

Nagypirit – Boba

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben a következő 11 útszakaszon:

8638-as számú úton Csepreg belterületén

Vönöck – Kenyeri

Csákánydoroszló – Kemestaródfa

Ivánc – Csákánydoroszló

Bük – Acsád

Ostffyasszonyfa és Kemenesmihályfa

Csákánydoroszló és Felsőmarác

Csehi – Oszkó

Gérce – Vásárosmiske

Vönöck – Kemenesmagasi

7455-ös számú út Rábakethely belterületén


13 óra - Megindult az apadás a megye vízfolyásain

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje, és itt is megkezdődött az apadás. A mai napon összesen 11 esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, megakadályozva ezzel a kazánok elöntését. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei végigjárták azokat a helyszíneket, ahol a tegnapi nap folyamán védekezésre volt szükség. A vízszint mindenhol csökken.

Teljes útzár van érvényben 13 útszakaszon:

88-as számú út Bögöt belterületén

Csörötnek – Kondorfa

Csákánydoroszló – Felsőmarác

Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa

Pinkamindszent – államhatár

Vasszentmihály – Csörötnek

Csörötnek – Rönök

Molnaszecsőd – Döröske

Csákánydoroszló – államhatár

Vasszentmihály – államhatár

Boba – Nemeskocs

Nagygeresd – Vasegerszeg

Gyanógeregye – Sorkifalud

 

Félpályás forgalomkorlátozás van érvényben a következő nyolc útszakaszon:

8638-as számú úton Csepreg belterületén

Vönöck – Kenyeri

Csákánydoroszló – Kemestaródfa

Ivánc – Csákánydoroszló

Csehi – Oszkó

Gérce – Vásárosmiske

Vönöck – Kemenesmagasi

7455-ös számú út Rábakethely belterületén

 


 

12 óra 04 perc - három elzárt település Vas megyében az árvíz miatt

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ár- és belvíz helyzet miatt április 1. 10.15 órától lezárta a 8458-as jelű mellékutat a 0 és a 12-es kilométerszelvények, Csénye és Bögöt települések között. A lezárás miatt Csénye, Bögöt és Porpác elzárt település.


10 óra 29 perc - Tetőzés és apadás várható

Az éjszaka folyamán, tegnap este hat órától ma reggel hatig összesen 10 esetben, a két nap alatt összesen 38 alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra – tájékoztat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta elmondta: jellemzően lakóházak pincéjébe betört vizet kellett eltávolítani, illetve árkokból kellett vizet átemelni, megakadályozva ezzel az épületek elöntését.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tisztjei és a vízügyi igazgatóság szakemberei az éjszaka folyamán figyelőszolgálatot láttak el, települési védekezési munkálatokra nem volt szükség.

A tegnap esti lezárt útszakaszokon túl vízátfolyások miatt teljes útzár van érvényben a következő útszakaszokon is:

Bük - Acsád

Vasszentmihály – Csörötnek

Csörötnek – Rönök

Molnaszecsőd - Döröske

Boba - Nemeskocs

Nagygeresd - Vasegerszeg

Félpályán lezárták továbbá a Gércét Vásárosmiskével és Vönöcköt Kemenesmagasival összekötő útszakaszt is.


Vas megyében már tetőzött a Rába Szentgotthárdnál, Körmendnél viszont csak hétfő reggelre várják a tetőzést, ezért a Rába völgyében még lehetnek elöntések. A folyónak ezen a szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint többségében még áradnak a vízfolyások, a Sorok- és a Perint-patak mentén akár jelentős elöntésekkel is számolni kell. Ugyanakkor megkezdődött az apadás a Gyöngyös-patakon Kőszegnél, a Pinka-patakon a Vas megyei Felsőcsatárnál, valamint a Répcén a Győr-Moson Sopron megyei Répcevisnél.

Fotó: BB - Alsóújlaknál a 8-as mellett

A szóvivő elmondta: a vasi tűzoltók az erős széllökések és a felázott talaj miatt kidőlt fákat távolítottak el az útból, és vizet szivattyúztak.

Vas megyében a 13 településen védekeztek a vízkárok enyhítése érdekében, jelenleg is dolgoznak Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten.

Pécsi Norbert Sándornak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében jelenleg 17 alsórendű útszakaszon van érvényben teljes útlezárás vagy félpályás forgalomkorlátozás vízátfolyások miatt.

A lezárt útszakaszok száma csökken. Teljes útzár van érvényben kilenc útszakaszon:

Csörötnek – Kondorfa,

Kenyeri – Vönöck,

Csákánydoroszló – Kemestaródfa,

Csákánydoroszló – Felsőmarác,

Csénye – Bögöt közötti útszakaszokon,

Pinkamindszent – határátkelő, valamint

Csákánydoroszló, Vasszentmihályfa, és Ostffyasszonyfa belterületén egy-egy mellékúton.

Félpályás útlezárásra kell számítani öt mellékúton:

Csehi – Oszkó,

Csákánydoroszló – Ivánc közötti útszakaszokon, illetve

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére