Walkmantől a színpadig hosszú út vezet - interjú Marton Viki, énekesnővel

KA Fotó: Bodorkós Máté • 2017. február 20., hétfő •
A szombathelyi énekesnő életét át- és átszövi a zene és a pozitivítás.
Walkmantől a színpadig hosszú út vezet - interjú Marton Viki, énekesnővel

Kora délutáni beszélgetésünk során én is meggyőződhettem róla, hogy nem csak a zenéjében, de a személyiségében is van valami megfoghatatlan jóság. De hogyan jutott el a körkefébe énekléstől, a büki Bad Apples zenekaron át a szólógitárral és zongorával kísért fellépésekig? Erről faggattuk Marton Vikit.

Miért kezdtél el zenélni?

Ez már elég régen, kiskoromban kezdődött. Akkoriban még walkman volt. Rengeteg kazettám volt és azokat hallgattam, felraktam a fülemre és partvisba vagy körkefébe énekeltem. Mindig úgy láttam magam, mint aki színpadon van. Amikor iskolába kerültem, onnan ki kell emelnem az akkori tanítómat. Neki nagy szerepe volt benne, hogy észrevette, van bennem a zenére fogékonyság, mert amikor általánosban harmadikas voltam, akkor ő azt mondta, hogy van lehetőség énekkarba járni. Ő feldobta ezt a magas labdát, én pedig lecsaptam, és egészen nyolcadikig énekkaros voltam. Hatodikban viszont az énekkar tanárnőm mondta azt, hogy “Viki nagyon szépen énekelsz, mit szólnál, hogyha  szólóban is énekelnél”. Tulajdonképpen tizenhárom éves koromtól kezdve énekelek szólóban.

A további tanulmányaidat, hogy szőtte át a zenélés?

A középiskolás éveim is a zenélés köré csoportosultak egyébként. Minden ünnepélyen, magamtól is, valamint énekversenyeken is ott voltam, úgy hogy ez természetes volt. Negyedikben döntöttem el, hogy gőzöm sincs mi legyek, de mellette a gyerekekkel való foglalkozás, a tanítás érdekelt. Azért gondoltam azt, hogy elmegyek  tanítani, mert az is hasonlít az énekléshez, emberekkel kell foglalkozni, bánni. Szerettem volna zenével tovább foglalkozni, ilyen irányba tovább tanulni, de ahhoz még nem voltam annyira képzett zeneileg, mert engem például otthon nem engedtek hangszeren tanulni, nekem így kimaradtak ezek a dolgok, és így már lemaradtam arról, hogy mondjuk a művészetibe menjek.

Milyen szakos tanárnak készülsz?

Tanító szakos, tehát az alsós évfolyamokon egytől négyig. Ott minden tantárgyat, és mellette pedig ötödik hatodikban németet fogok tanítani.

A régi zenekarodtól, a Bad Apples-től, hogy jutották el odáig, hogy mára szólóban énekelj?

Két évig volt együtt a Bad Apples. Oda egészen véletlenül csöppentem  bele. Éppen énekesnőt keresett ez a zenekar, és szólt az egyik ismerősöm, hogy az apukája benne játszik, nem lenne-e kedvem elmenni.  Úgy voltam vele, hogy érettségi után nem nagyon láttam, hogy hol lenne lehetőségem énekelni, és mondtam, hogy persze, elmegyek, és nagyon megtetszett.

Két évig együtt voltunk, de felbomlottunk, mert egyszerűen nem tudtunk úgy tovább együtt dolgozni. Semmi rossz elválás nem volt, hanem egyszerűen kiüresedtünk. Akkor felbomlott a zenekar, és egy évig én nem énekeltem. Tudtam, hogy fogok valamikor, csak egy kicsit ugye az életemet rendbe kellett hozni. Fősulis lettem, és akkor kimaradt ez az egy év, de amikor már készen álltam rá, már magától értetődő volt.

Milyen hangszereken játszol?

Tanulgatom a gitározást. Zongorázni sem tudok, viszont szeretek hangokat lepötyögni, szeretem a zongorát és szeretek is mellé leülni. Csak hobbi szinten meg a dalíráshoz szükséges legcsekélyebb dolgokat le tudom  játszani. Viszont furulyázni azt tudok, hála a főiskolának. Alapszinten kottát olvasni is tudok, ezzel nincsen gond, viszont annyira nem vagyok képzett zeneileg.

Miben más szólóban énekelni, mint zenekarban?

Zenekarban nehezebb, mert akkor függsz a zenésztársaidtól. Sokkal nehezebb egy énekesnek vagy egy dalszövegírónak megvalósítania és átvinni az ötleteit, így azért döntöttem a szóló projekt mellett, mert így az én ötleteim köré tud csoportosulni az egész. Vannak zenészek, akik ebben partnerek, szeretik csinálni, és segítik az én elképzeléseimet. Nem kell átmennie az ötleteimnek öt emberen.

Milyen zenei stílusok vannak hatással rád, a zenédre?

Ez nem tudatos, nem szoktam behatárolni. Nem is tudom magamnak sem meghatározni, hogy ez most népdal, rock, alternatív rock vagy jazz. Ez így jön, és annak a híve vagyok, hogy nem is kell ezeket meghatározni, mert annyira összetett minden. Összetett az egész élet, és minden kihatással van a következő lépésedre.

Mit szeretnél átadni az embereknek a zenéddel?

Ez sem tudatos. Az az egy célom a zenémmel, hogy adjak. Ez csak jön, és ez ott van a tanításban is, ott van a mindennapjaimban. Valahogy ez természetes, és ez van a zenémben is, hogy adni. Ha valakinek tetszik, amit csinálok, éneklek vagy amilyen szöveget írok, és tud vele azonosulni, és ha már egy picit könnyítek a lelkén, vagy tudok neki valami pozitív dolgot adni és ő azt hazaviszi, az nekem hatalmas öröm. Hogy húsz ember jön el egy koncertre vagy kettő, az teljesen mindegy. Annak a híve vagyok, hogy ha már egy ember miattam otthon megmossa a haját, felöltözik, és útnak indul, ahelyett hogy otthon netezne a kényelemben, az egy hatalmas dolog, és meg kell becsülni.

Hogyan írsz meg egy dalt?

Ez változó. Volt olyan dal, ami egyben kiömlött énekdallammal és szöveggel, úgy komplexen, talán három szót kellett később átírnom. Ez a hableány, az első saját dalom. Úgy íródott, hogy elmentem egy mezőre, leültem és ott olyan nyugalom volt. Hazaértem és egyszerűen csak kifolyt úgy, ahogy volt. Van olyan amikor az énekdallam van meg előbb, megvan mondjuk egy refrén, de a versének a szövege még nincsen meg, majd az később alakul. De van, hogy először a szöveg van meg, és utána azt hagyom feküdni hónapokig, mert nem jön rá belőlem semmit indíttatás, hogy most erre mit énekeljek. Nézegetem a szöveget és elindít bennem egy dallamot, aztán összeáll.

Mi inspirál a dalszövegírás során?

A dalírás maga is egy komplex folyamat. Nem ott kezdődik egy dal, amikor leülsz és elkezded megírni, hanem lehet, hogy már előtte már két hónappal. Mert látsz egy olyan emberi történetet vagy látsz egy olyan emberi tettet. Ilyen értelemben szerintem minden összefügg mindennel.

Legközelebb mikor láthatunk koncertezni?

Márciusban lesz egy akusztikus koncertem Körmenden. Meg van célozva a Herényi Virágút, meg jó lenne a Savaria karneválon is, illetve a Jam hangszerüzletnek lesz májusban egy tehetségkutatója Öröm a Zene címmel, és oda fogom elindítani az egyik saját dalomat. A facebook oldalamon minden konkrét információ megtalálható a későbbiekre vonatkozólag.

 

közösség

további frisss

lap tetejére