Vörös mókusok a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Központi Parkjában

Szponzorált tartalom • 2019. szeptember 16., hétfő •
Arra kérik az itt élőket, hogy figyeljenek rájuk.
Vörös mókusok a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Központi Parkjában

Kérjük a Saághy István utcában autózókat, hogy körültekintően haladjanak végig az utcán, figyeljenek ők is a mókusokra!

Az európai vörös mókus (Sciurus vulgaris) Magyarországon védett faj. Szinte minden erdőtípusban előfordul, és kedveli a városi parkokat, kerteket is. A fákon él, a magasban épít faágakból fészkeket, melyekben pihennek, alszanak és ezekben hozzák világra utódaikat is. Nappal aktív rágcsáló, így könnyű megfigyelni az egyik fáról a másikra ugráló egyedeket.

 

Érdekesség, hogy a korábban Európában szinte mindenhol elterjedt vörös mókusokat Nyugat-Európa több országából (pl.: Angliában, Skóciában már csak elvétve található néhány kis populáció) már szinte teljes mértékben kiszorította a nálánál nagyobb és agresszívabb viselkedésű keleti szürkemókus (Sciurus carolinensis). Fontos tehát, hogy vigyázzunk ezekre a kedves kis rágcsálókra!

 

A Saághy parkban szerencsére zavarás nélkül élhetnek vörös mókusaink. Veszélyt egyedül az autók jelenthetnek, melyek az utcára kiszaladgáló egyedeket üthetik el. Kérjük a Saághy István utcában autózókat, hogy körültekintően haladjanak végig az utcán, figyeljenek ők is a mókusokra!

közösség

további frisss

lap tetejére