Vizuális forradalom a Savaria Filmszemlén

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. április 15., péntek •
Száznegyvenegy alkotás, közöttük kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és filmetűdök: közel 50 óra filmkocka, 25 díj és persze Szent Márton szellemisége - a III. Savaria Filmszemle csütörtök esti díjkiosztóján jártunk.
Vizuális forradalom a Savaria Filmszemlén

András Ferenc, Koltay Gábor és Halmay György filmrendezőket, a zsűri tagjait nagyon nehéz feladat elé állították az alkotók, hiszen összesen mintegy 50 órányi filmalkotást tekintették meg. De a zsűri mellett a filmszemle ötletgazdája, Lovass Tibor és munkatársai, a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-nél dolgozó lelkes kollégák is mindvégig szorgosan tevékenykedtek a filmszemle sikere érdekében.  

Köszöntők és értékelők
A filmszemle díjkiosztó gáláján Puskás Tivadar polgármester beszédében felidézte azt, amikor Lovass Tibor ügyvezető megkereste a filmszemle ötletével, de arról is beszélt, hogy ez a kezdeményezés azóta elfogadottá vált a szakma körében. 


A filmszemlénk ma már olyan művészeti értékkel rendelkezik, amely látható és a közönség számára is bemutatható és szórakoztató – hangsúlyozta a polgármester, majd a Szent Mártonról szóló film mellett egy, a jövőben Szombathely városáról elkészítendő film forgatásáról és Szent Márton szellemiségéről is szólt, amikor azt mondta, hogy az 1700 éve született szent összeköt bennünket – ezt bizonyítja az a 19 alkotás is, mely a külön kategóriát jellemezte. 


András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, filmrendező a szemlét értékelve elmondta: az itt megszületett filmek hullámot indítanak el, mely ki tudja hol áll meg. Ezen a filmszemlén olyan vizuális forradalmat láthattunk, mely áttört gátakat. Mától kezdve nincsenek Szombathelyen amatőr filmek, itt igazi alkotásokat tekinthettünk meg. 
A másik zsűritag, Koltay Gábor filmrendező hozzátette: nagyon sok kiugróan jó filmalkotás nevezett a versenyprogramba. Ugrásszerűen színvonalasabb volt a felhozatal a tavalyinál. Én azokat a filmeket preferáltam, amelyek a napjainkat és a múltunkat mutatta be. 


A filmszemle gáláján bemutatták Lovass Tibor és az SZTV által Brenner Jánosról készült filmet is, melynek ,,Az Istenszeretőknek minden a javukra válik” – volt a mottója.  
A film után Hende Csaba országgyűlési képviselő meghatottan mondta el köszöntőjében, hogy szentek, mártírok és vértanuk nemcsak a középkorban, de a 20. században is éltek, majd felidézte a Brenner János Általános Iskola nemrégen történt átadását is. 


Az Úr csodásan működik, bár az útja rejtve van – idézte az országgyűlési képviselő, majd Szent Mártonról beszélt, felidézte, hogy a Savaria szülötte hivatásos katonaként szolgált, és a magáéból adott, nem pedig az állam tulajdonából támogatta a szegényeket. 
Hozzátette: a 2016-os esztendő a magyar film éve, hiszen a Saul fia szinte minden díjat bezsebelt. 


Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátora a bemutatott Brenner-filmet értékes kordokumentumnak nevezte, hiszen a többi között azt mutatja meg, hogy a mozgóképnek milyen hatása tud lenni. 
A Magyar Média Mecenatúra programot ilyen és hasonló filmek miatt működtetjük és már hétszáz alkotást szponzorálhattunk. Ennek a filmszemlének sem vagyunk véletlenül a mezszponzorai – tette hozzá. 

Ezt követően Presser Gábor ,,Mozi” című dalának szövegét Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház művésze adta elő, majd a ,,Jelenetek Szent Márton életéből” című produkcióval a Brenner iskola diákjai lepték meg a közönséget. 

Díjak és díjazottak
A III. Savaria Filmszemle kisjátékfilm kategóriájában Makkos Zsófi és Molnár Péter Miklós ,,Az az egy gyerek” című filmjét ítélte a legjobbnak a zsűri, a második Batka Máté Love on the MÁV című alkotása, míg a harmadik Tóth Gergely ,,Kimenő” című filmje lett.

A filmetűdöknél Mészáros T. László Márton köpenye című alkotása lett az első, a második Balla Gábor és az Elephant Studió ,,A toll” című filmje, a harmadik pedig Kiss Ferenc és Szalai István Ajtókon át című alkotása lett.
    
A dokumentumfilmek között Zsigmond Attila Székelyföldi betyárok című alkotása végzett az első helyen, a második Szabó Attila és az Aves-media Méregzöld mesék című filmje, míg a harmadik a Debreceni Városi Televízió ,,Büszkébben tűrni másnál” címet viselő dokumentumfilmje lett.

Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulója tiszteletére a filmszemlére meghirdették a Szent Márton-kategóriát is, amelybe szentek, boldoggá avatottak, mártírpapok és lelkészek életét, a karitász, a diakónia területén egykor példamutató tevékenységet folytató személyeket, valamint napjaink hétköznapi hőseinek munkáját bemutató filmeket vártak a szervezők.
Ebben a kategóriában a FilmArt Studio A jó pásztor - Tours-i Szent Márton élete című filmje kapta az első díjat, a második helyen a Zemplén Televízió Vértanúságra ítélve című műve, a harmadikon pedig Hegedűs-Dányi Anita Szép halállal - Bódi Mária Magdolna emlékére című alkotása végzett.
A Savaria Filmszemlét jövőre is megrendezik. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére