Visszakapja eredeti funkcióját a Liget utcai fahíd

frisss • 2018. szeptember 04., kedd •
Szerdától végleg lezárják az autósok elől.
Visszakapja eredeti funkcióját a Liget utcai fahíd

A szombathelyi önkormányzat az alábbi tájékoztatást adta ki, melyet változtatás nélkül közlünk:

Az 1965-ben épült 4,50 m szélességű híd, amely eredetileg elsősorban gyalogos, kerékpáros forgalom részére épült, a kétirányú közúti forgalom egyidejű lebonyolítására nem alkalmas. A híd kifolyási oldalán járda vezet a hídig a patak mindkét oldalán, de a hídon nem épült gyalogjárda, így ez a gyalogosok számára konfliktus helyzetet jelent. A hídon gyalogos és kerékpáros közlekedés mellett az évek során egyre nagyobb intenzitású gépjármű forgalom jelent meg. A 2,5 tonnás súlykorlátozás ellenére gyakori a túlsúlyos járművek áthaladása is.

Ez a fokozott igénybevétel és az időjárási behatások a híd szerkezetének egyre gyorsuló elhasználódásához vezettek annak ellenére, hogy az önkormányzat az utóbbi tizenöt évben a szerkezet felújítási, karbantartási munkáira - a létesítési költséget meghaladó összeget - 20 millió forintot fordított és állapotát rendszeres hídvizsgálatok elvégeztetése mellett figyelemmel kísérte. A járófelület hibáinak javíttatása előtt elvégeztetett legutóbbi vizsgálat megállapításai alapján a híd fa-acél-vasbeton tartószerkezete olyan mértékben károsodott, hogy az a gépjárműforgalom számára a továbbiakban nem felel meg teherbírási szempontból, csupán a gyalogos és kerékpáros forgalom áthaladása engedélyezhető rajta.

A megemelkedett gépjármű forgalom a híd burkolatát biztosító pallózás rögzítését a hídon való áthaladás során több helyen megrongálta, így ezek a pallók a gyalogos forgalom számára fokozottan balesetveszélyesek.

A fenti körülményekre való tekintettel a továbbiakban a közúti gépjármű forgalom elől a hidat le kell zárni. Felhívjuk tehát a közlekedők figyelmét, hogy a Liget utcai Arany-patak híd lezárására 2018. szeptember 6. napján 08:00 órától kerül sor. Ettől az időponttól kezdve a hidat kizárólag a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik igénybe fokozott óvatossággal. Számukra a későbbiekben kerül majd sor rövidebb időtartamú korlátozásra, mivel a fapallók részleges cseréjére hamarosan sort kell keríteni. Addig kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy gyalogosan és kerékpáron is fokozott figyelemmel és óvatossággal vegyék igénybe a hidat a meglazult pallókra való tekintettel.

közösség

további frisss

lap tetejére