Világméretű járvány vár ránk?!

SzR-MTI/hirado.hu - Fotó: EPA, costadelsolmagazin.com és thehungariantimes.hu • 2017. február 19., vasárnap •
Valódi a veszélye egy világméretű járványnak, és a lehető leggyorsabban fel kell készülni rá – ezt Bill Gates, a Microsoft-alapítója jelentette ki az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián elmondott beszédében.
Világméretű járvány vár ránk?!

A világ egyik, ha nem a leggazdagabb emberének tartott Gates arra kérte a nemzetközi közösséget, a világ országait, hogy fektessenek be az olyan technológiák kifejlesztésébe, amelyekkel néhány hónap alatt le lehet gyártani nagy mennyiségű vakcinát.

A 2014-15-ös nyugat-afrikai ebolajárványt és az 1918-as spanyolnáthát felidézve, valamint megemlítve annak veszélyét, hogy terroristák kifejlesztenek valamilyen vírust, Gates “valószínűnek” nevezett egy világméretű katasztrófát.

“A járványügyi szakemberek azt mondják, hogy egy levegőben terjedő vírus kevesebb mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és valószínű, hogy a következő 10-15 évben fel fogja ütni a fejét egy ilyen járvány. Azáltal, hogy nem veszünk tudomást az egészségügyi és a globális biztonság közötti kapcsolatról, veszélybe sodorjuk magunkat” – mondta.

Bill Gates azzal a felhívással fordult a nemzetközi közösséghez, hogy ugyanolyan komolyan készüljön fel egy világméretű járványra, mint amilyen komolyan készült egy esetleges atomtámadásra a hidegháború idején.

“Egy világméretű járványra való felkészülés költségét évi 3,4 milliárd dollárra (986 milliárd forint) becsülik. Egy pandémiával azonban évente akár 570 milliárd dollár (165 ezer 300 milliárd forint) kár érheti az emberiséget” – jelentette ki.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére