Világhódító útjára indul a szombathelyi Szent Márton kifli

Szerző:Frisss.hu Fotó:Hornyák Emőke • 2016. szeptember 22., csütörtök •
Becsekkoltunk abba a tanműhelybe, ahol az új terméket készítik.
Világhódító útjára indul a szombathelyi Szent Márton kifli

A Szent Márton Emlékév nem csak plusz programokat hozott a szombathelyiek életébe, hanem egy új ízt, terméket is, a Szent Márton kiflit. Biztosan sokaknak eszébe is jut egyből a jellegzetes ízvilága, hiszen megkóstolhattuk már például a Szent Márton Találkozón vagy akár a GaLiba Gasztrofesztiválon is. De mi zajlik a kulisszák mögött? Csütörtök délelőtt bekukkanthattunk abba a tanműhelybe, ahol a kiflit készítik. 


 
A sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester többek között beszélt arról, hogy ez a kifli szombathelyi termék, helyi receptúrával és formával. Ráadásul értéket is közvetít.

 
"Reméljük, hogy a Szent Márton kifli világhódító útjára indul innen a Tankenyérboltból. A lényege, hogy két, patkó alakban összefordított kifli sült össze, ami arra ösztönzi az embert, hogy eltörje és  megossza a másikkal. Ez Szent Márton szellemiségét viszi tovább, hiszen a használati módja emlékeztet minket arra a legendára, amikor a szent megosztotta köpenyét a koldussal" - mondta el.
 

Hodvogner Csaba, a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója beszélt arról, hogy a kifli „tananyagként” részét képezi az iskola pékipari képzésének, így az ott tanuló diákok maguk is részesei lehetnek egy új termék születésének és készítésének.

Szalai Tamás igazgatóhelyettes beszélt arról a munkafolyamatról, amit tökéletessé teszi a legszombathelyibb új pékárut.

"A kifli összetétele egy tönkölybúzás-mézes keverék, amiben van teljes kiőrlésű búzaliszt, élesztő, só, sertés zsír és ehhez adunk hozzá vizet. A kimért nyersanyagokat összedagasztjuk, majd pörkölt napraforgómagot adunk hozzá. A tésztát körülbelül 20 percig pihentetjük, aztán feldolgozzuk. Ezután jön a formálás, aminek az eredménye két egymásnak hátat fordított kifli, ami többek között a termék jellegzetessége is - mondta. Ezt követően kisütjük, kihűtjük és elszállítjuk a boltba - tette hozzá."
 

A jellegzetes helyi pékáru nem csak értéket közvetít, hanem turisztikai szempontból is nagyon fontos pont lehet a város számára.

"Az lenne a cél és egyrészt az elvárásunk is, hogy ez a kifli valamilyen szinten turisztikai szempontból is Szombathely arculatát erősíthesse. Amikor végiggondoljuk, hogy mik azok az elemek a turisztikai kínálatunkban, amik unikálisak, akkor egyértelműen felmerül maga Szent Márton, aki a város "turisztikai arca". De őt az ide látogatók nem tudják ajándékként hazavinni, viszont azt a szemléletet, amit ő képvisel, a kiflin keresztül ajándékozni is tudjuk.  Amikor ezt a terméket kifejlesztettük, az volt az elképzelésünk, hogy egy olyan dolog jöjjön létre, ami kimondottan a városhoz kapcsolódik, itt készül és csak itt kapható, ezáltal pedig nagy segítséget tud nyújtani annak népszerűsítésében - mondta el Grünwald Stefánia, Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A ma is eseményen ott volt Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója is, aki megáldotta a tanműhelyet és a Szent Márton kiflit is.

A termék egyébként a tanműhely melletti Tankenyérboltban már szeptember eleje óta kapható. Októbertől azonban több szombathelyi pékségben és élelmiszerboltban is kapható lesz. A kifli kereskedelmi forgalmazásával adománygyűjtés is indul. Minden bolti forgalomban megvásárolt Szent Márton kifli árából 3 Ft valamelyik rászoruló szombathelyi gyerek étkeztetését segíti majd.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére