Világháborús katonasírokat újítanak fel a Jáki úti temetőben

frisss.hu/MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 04., kedd •
A hősi halált halt katonák, köztük 596 magyar honvéd síremlékét állítják helyre, mintegy 10 millió forintból.
Világháborús katonasírokat újítanak fel a Jáki úti temetőben

Puskás Tivadar, polgármester a Jáki úti temetőjének hősi parcellájánál tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány 2016-ban hirdetett meg egy pályázatot, amelynek célja az első világháborús katonasírok rendbetétele, ezen nyert a szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Temetkezési Kft. összesen 10,6 millió forintot. Ebből 2017 végéig nemcsak a már említett egyéni katonasírokat és tömegsírokat állítják helyre, de felújítják a temetőben álló első világháborús emlékművet is. Puskás Tivadar hozzátette: kötelességünk emlékezni a hősökre, kötelességünk megadni nekik a tiszteletet".

Szombathely eddig is igyekezett méltó módon gondoskodni a legnagyobb temetőjében lévő hősi parcelláról, amelyben elesett osztrák, montenegrói, szerb és román katonák is nyugszanak, és olyan olasz katonák síremlékei is vannak, akiknek földi maradványait 1936-ban exhumáltatta és hazaszállította az olasz állam.

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. igazgatója elmondta, a kormány által meghirdetett pályázat keretösszege kétmilliárd forint, amelyből az első világháború századik évfordulójához kapcsolódva az országban található első világháborús katonasírokat és emlékműveket szándékoztak felújítani.

Lakézi Gábor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője hozzátette a rendelkezésükre álló pénz a síremlékek letisztítására, a kövek konzerválására, az összetört darabok pótlására, valamint a méltó névfeliratok elkészítésére, mélyítése lesz elegendő. Ez egy speciális feladat lesz a kőrestaurátoroknak, olyan anyaggal vonják be a köveket, ami a jövőben is megvédi azokat az időjárás viszontagságaitól.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére