Világgazdasági és magyarországi kilátások az elemző szemüvegén keresztül

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 22., hétfő •
A miközben rettegünk a robotizációtól, és a munkanélküliségtől, eközben nő a munkaerőhiány, és alacsony a termelékenység – hangzott el a Vas megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén, a Megyeházán.
Világgazdasági és magyarországi kilátások az elemző szemüvegén keresztül

Madár István, a Portfólió vezető elemzője, a Budapest Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense ,,Világgazdasági és magyarországi kilátások 2017 tavaszán” címmel tartott előadást.  A kőszegi származású makroközgazdász több kérdésre is igyekezett érzékelhető és jól értelmezhető válaszokat adni. 

Kik a vesztésre álló globalizáció győztesei?
1998-2018 közötti globalizáció aranykorában sokan reménytelenül leszakadtak, jellemzően a fekete Afrika, a fejlődőképes gazdaságok óriási tempóban növelték jövedelmüket. A relatív gazdagnak számító embertömeg a fejlett országok alsó középosztálya lett, de a globalizációból a fejlett országok gazdag polgárai húzták a legnagyobb hasznot. Az ázsiai országok nagyon jól elvannak ezzel a helyzettel, az igazi vesztesek a fejlett országokban találhatók, hiszen az ottani gazdag réteg cserbenhagyta a saját országaik szegényeit. A 2016-os látlelet szerint a fejlett világ már nem nyugat-Európa és Amerika, hanem sokkal szélesebb kör, Kína és India részvételével. A sikeres feltörekvő társadalmak, a kínaiak új gazdasági és politikai szereposztást szeretnének – fogalmazott Madár István.  

Tényleg növekedési csapdában vagyunk?
A globalizáció kapcsán látható és aggasztó tendenciák tapasztalhatóak: eltűntek a technológiai különbségek, intenzív bérverseny jött létre, a világkereskedelem növekedési üteme jelentősen lecsökkent. A bérkülönbségeket összehúzta a globalizáció, már nem érdemes több ezer km-re elvinni a gyártást és visszahozni a terméket, vagyis a piachoz minél közelebb kell hozni a gyártást. Új világ jött el, ahol már nem a konténerhajók az emblematikus elemek. 
Hiába térnek magukhoz a bankrendszerek, bár valami elindult 10 évvel a globális válság után, mégis finom ellentmondásokkal nézünk szembe? miközben rettegünk a robotizációtól, és a munkanélküliségtől, eközben nő a munkaerőhiány, és alacsony a termelékenység, közben a világ termelékenysége nagyon lassan, de növekszik, mi pedig a munkaerőt hiányoljuk – mondta el a portfolio.hu vezető elemzője, aki feltette a kérdést is: ,,Lehet, hogy a várt termelékenységnövekedés ment meg minket a munkaerőhiánytól?” 

A gazdaságilag aktívak aránya, a 15-64 éves közötti korosztály ott található a munkaerő-piacon, az EU-ban ma többen dolgoznak, mint a válság előtt dolgoztak, tehát ilyen értelemben véget ért a válság. Nincs nagy dráma, de a világgazdaságnak nagy erőfeszítéseket kell tennie, ahol az első számú feladat az oktatás lesz – tette hozzá az elemző. 

Trump összedönti-e a világgazdaságot?
Mikor jött, azt hitték sokan, hogy itt az új világ, azt reméltük, hogy költségvetés-élénkítéssel megoldja a növekedési csapdát, bejelenti, hogy mindenkivel bilaterális megállapodásokat kell kötni. Trump a piacvédelmet, a migrációs politikát, a hagyományos fosszilis energiákat részesíti előnyben. 
Közben kiderült, hogy az amerikai elnököt hazugságon kapták, ezért könnyen lehet, hogy lemondatási eljárásban vesz majd részt, a fogadóirodák szerint ennek az esélye akár 50%-os is lehet – figyelmeztetett a makroközgazdász.

Ezek már az Európa-projekt végnapjai? 
Nem megalapozatlan percepció, hiszen az Eurót és a migráció kapcsán a schengeni rendszert is sokk érte. Kiderült, hogy az EU-s intézmények egyáltalán nem tudják tökéletesen kezelni a kor kihívásait. Sem a közös költségvetés, sem a csődkezelés nem tudta megmenteni a helyzetet. Gyengén szabályozott a bankrendszer, az EU-projekt végnapjait éri – tette fel a költői kérdést Madár István, aki az elemző előadása végén még a hazánkban fellépő hirtelen munkaerő-hiányról és a növekedési csapdáról is elmondta véleményét.

A Vas megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége rendezvényének létrejöttében Misik Gábor, az FHB Bank ZRt. nyugat-magyarországi vállalati régió igazgatója nyújtott támogatást. 

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére