Viharjelentés: Kőszegen éjszaka is védekeztek

frisss.hu • 2014. május 17., szombat •
Május 16-án éjszaka 120 önkéntes tűzoltó és helyi lakos dolgozott Kőszegen a Gyöngyös patak áradása miatt. Három helyszínen is homokzsákokat töltöttek és nyúlgátat építettek a lakóházak és a 87-es főút védelme érdekében. Történt ugyanis, hogy a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tegnap este arról tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot, hogy szivárgás kezdődött a védmű töltésén Kőszegen, a Hatházaknál.
Viharjelentés: Kőszegen éjszaka is védekeztek

A Va megyei Kataszrófavédelmi Igazgatóság ma reggeli közleménye szerint a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője helyszíni szemlét tartott, majd azonnal a helyszínre riasztották a kőszegi önkormányzati és kőszeghegyaljai önkéntes tűzoltókat, akik megkezdték a védmű megerősítését. 

A Gyöngyös patak vízszintje tovább emelkedett, ezért a Rőtivölgyi utcában található áteresznél is védmű kiépítése vált szükségessé. A helyi önkormányzati tűzoltók itt is azonnal munkához láttak.  

A víz a 87-es főutat is elérte, itt a kőszeghegyaljai önkéntes tűzoltók kezdték meg a védekezést. A főúton a védmű kiépítésének ideje alatt a rendőrség és a közútkezelő szakembereinek irányításával, félpályán haladhatott a forgalom. 

A három helyszínen, a Hatházaknál, a Rőtivölgyi utcában, valamint a 87-es főút mentén párhuzamosan haladtak a védekezési munkálatok. 

A patak vízszintje továbbra is emelkedett, a mezőgazdasági területeken nagy mennyiségű víz gyűlt össze, és veszélyeztette a lakóházakat. Három munkagép segítségével átvágták a Borostyánkő utcát, ezzel szabad utat biztosítottak a földterületeken felgyülemlett víznek, így mindenütt megkezdődött a lassú apadás. 

A kőszegi önkormányzati és kőszeghegyaljai önkéntes tűzoltók közül 78 fő, valamint 42 fő helyi lakos vett részt a védekezésben, egy teherautóval és három munkagéppel. A munkálatokat a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint a vízügy szakembere irányította, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 4200 homokzsákot, 20 m2 fóliát és 5 m3 homokot biztosított a védekezéshez a település számára. 

A 87-es főút mellett jelenleg 20 km/h-s sebességkorlátozásra kell számítani a közlekedőknek.

közösség

további frisss

lap tetejére