Olyan stadion lesz, amilyet szeretnének

szróbert • 2014. szeptember 26., péntek •
A Haladás sportkomplexum építése szabad jelzést kapott – tudta meg honlapunk péntek délután. Puskás Tivadar polgármester a rendkívüli közgyűlésen örömmel jelentette be, hogy Budapesten ma aláírta az új Rohonci úti sportkomplexum támogatási szerződését Simicskó István sportért felelős államtitkárral. Mindez azt jelenti, hogy Szombathely gazdagodni fog egy 9,6 milliárd forint értékű UEFA IV. stadionnal és egy modern, multifunkcionális sportcsarnokkal.
Olyan stadion lesz, amilyet szeretnének

Puskás Tivadar bejelentette, hogy Haladás sportkomplexumra szánt 9,6 milliárd forintból az első adag 4,6 milliárd forint a támogatási szerződés aláírása után lehívhatóvá.
A frisss.hu megtudta, hogy a támogatási szerződés aláírása után ki lehet írni a közbeszerzést, a tervező kiválasztása után indulhat a mintegy 6-8 hónapos tervezőmunka. Az UEFA IV-es besorolású stadion mellett ez egy olyan multifunkcionális sportkomplexum is lesz, mely a 12-14 hónapot igénybe vevő kivitelezés után, 2016 szeptemberében kerülhet a szombathelyiek birtokába.

Vígh László miniszteri biztos a bejelentést követően, a közgyűlésen felmerült kérdésekre válaszolt. Mint megtudtuk, ő felügyeli a város, a klub, az MLSZ, a szakszövetségek és a kormány oldaláról a programot.
A nyugati példa azt mutatja, hogy egy-egy új stadion felépítése, átadása után mintegy 40%-kal nő a látogatottság. Az új jegyárak kialakítása során az éppen aktuális árpolitika lesz a meghatározó, tehát akár a jegyárakat ugyanazon szinten tartva is profit érhető el. A közbeszerzés nagyon fontos kérdés, hiszen, ha megígérem, hogy helyi vállalkozók is részt vehetnek majd a kivitelezésben, akkor is, ha nem ígérem meg, akkor is megsérteném a közbeszerzési törvényt. Példának okáért a debreceni stadiont a helyi Hunép Zrt. építette. egy biztos, olyan stadion lesz Szombathelyen, amilyet a szombathelyiek szeretnének. 
A fenntartási és üzemeltetési költségeket pedig jelenleg csak becsülni lehet. A támogatási szerződés aláírása után kell a multifunkcionális létesítményt megtervezni, a projektet beindítani, és figyelmeztetek mindenkit, ne csak a labdarúgásban gondolkodjanak
– fejtette ki a miniszteri biztos. 

Vígh Lászlótól azt is megtudtuk, hogy az építkezés ideje alatt érthető, ha a Haladás Szombathelyen szeretne játszani, ennek lehetőségét egyébként az MLSZ már vizsgálja is.

A mobil lelátó és a világítás lehetőségeit is ide kell érteni. A lényeg: a számítógép elől kell kimozdítani a gyermekeket. Sportlétesítmény-fejlesztés oldaláról kell vizsgálni a projektet. Esély van arra, hogy pár éven belül megfelelő minőségű utánpótlásunk lesz, amit az utánpótlásba fektetünk, az duplán térül meg – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Miután a polgármester megköszönte a projekt előkészítésében résztvevő ügyvezető munkáját, a Kft. új ügyvezetőjének személyéről, illetve javadalmazásáról döntött a közgyűlés. Az új ügyvezető, dr. Szondi Szilvia lett, akinek honoráriuma előde jövedelmének mintegy a felére csökken, így 600 ezer forint lesz.    

 

közösség

további frisss

lap tetejére