Vesztes háborúnak is vannak hősei

szróbert • 2014. április 11., péntek •
A hősök emlékét ápolni kell - hangzott el azon az április 10-i megemlékezésen, melyet a szombathelyi III. hadtest csapatainak doni frontra indulásának évfordulója tiszteletére tartott Szombathely MJV Önkormányzata, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület. A szombathelyi vasútállomáson tartott eseményen dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője mondott beszédet, majd a résztvevők megkoszorúzták a doni hősök emléktábláját.
Vesztes háborúnak is vannak hősei

Hetvenkettő esztendővel ezelőtt, 1942. április 12-13-án a szombathelyi pályaudvarról indultak útnak a szombathelyi III. hadtest élszállítmányai, a keleti hadműveleti területekre. Ezzel vette kezdetét a magyar királyi 2. honvéd hadsereg csapatainak kiszállása a Donhoz. A hazától távol hősi halált halt katonák emlékére állított emléktáblánál beszédet mondó Töll László a résztvevő fiatalokhoz szólva azt hangsúlyozta, hogy a vesztes háborúnak is vannak hősei.

"A hősök emlékét ápolni kell és meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy túl lehessen élni a háborút nemcsak fizikailag, hanem lélekben is. A történelem ismerete azért is fontos, hogy megértsük, mi vár ránk. Azt, hogy most itt lehetünk, leginkább a hős katonáinknak köszönhetjük" - tette hozzá a HM főosztályvezetője.

A beszéd után az emlékezés koszorúit helyezte el - a honvédelmi miniszter nevében - dr. Töll László ezredes, a Vas megyei kormányhivatal nevében Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Szombathely MJV vezetése nevében pedig dr. Gaál Róbert jegyző. Mellettük a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület tagjai, a Recski Szövetség vasi szervezete és Honvéd Hagyományőrző Egyesület is elhelyezte az emlékezés koszorúit és mécseseit.

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére