Versenyautó az utcára – Volvo S60 Polestar

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 13., péntek •
A kék nyíllal Szombathely utcáin is találkozhatunk.
Versenyautó az utcára – Volvo S60 Polestar

19 éves tapasztalattal a háta mögött döntött úgy a Volvo házi tuningcége, a Polestar, hogy egy minden szempontból hétköznapi használatra is alkalmas versenyautót fejleszt az S60 alapjaira. Megtartották kiindulásnak a hat hengeres motort, a karosszériát, ugyanakkor mind a fékrendszer, a váltó, mind a felfüggesztés speciális fejlesztés eredménye. Hogy a 350 lóerős, méretében középkategóriás autó biztonságosan az úton maradjon, állandó négykerék hajtással szerelték fel.

Az eredmény lenyűgöző. Az 1654 kilogramm össztömegű autót játszi könnyedséggel mozgatja a hathengeres turbó motor, a 2800-as fordulatszámtól rendelkezésre álló 500 newtonméteres forgatónyomaték bődületes erő-tartalékot biztosít a haladás során. A koncepció kulcsa és egyben sikere az utcai, hétköznapi használhatóság és a pályán is helytálló képesség ötvözetéből adódik. Tehát, ha úgy akarjuk, alacsony fordulatszámon, nyugodt rugózással cirkálhatunk a hétköznapi forgalomban, ugyanakkor bármikor egy gombnyomással átválthatunk versenyautó stílusra is.

Az S60 Polestar 4.9 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, végsebessége elektronikusan korlátozott 250 km/h-ra.

„Olyan autót akartunk fejleszteni, ami nem csak speciális körülmények között nyújt korlátlan vezetési élményt, hanem nyugodtan elutazhatunk vele nyaralni is, nyáron és télen egyaránt” – nyilatkozta Robert Dahl, a Polestar tesztpilótája.

Az 500 darabra limitált kiadású S60 Polestarból eggyel Szombathely útjain is találkozhatunk. A feltűnő, egyedi kék fényezés rendkívül jól áll az autónak. Ugyanakkor, ha egy átlagos ezüst, vagy fekete színben találkoznánk vele kívülről nehéz lenne megállapítani, mennyire exkluzív kiadással állunk szemben. Belülről már más a helyzet. A sport ülések a külső színhez igazodó varrást kaptak, a középkonzol karbon betétje is egyből árulkodó jel, nem beszélve a váltóról, a kormányról, vagy a műszerfalról. A kényelmi felszereltségek terén szintén a maximumot nyújtja az autó, lenyűgöző egyebek mellett a hifi hangrendszere, és külön bizalmat ébresztenek a biztonságot szolgáló extrák.

Hazafi László, az Alpok Autó űgyvezetője

A Volvo S60 Polestar sikere garantált, nem csak a teljesen egyedi koncepció okán, hanem az ár-érték arány miatt is. Ha röviden akarnánk megfogalmazni, akkor azt kell mondjuk, ennyi autót ennyi pénzért máshol nem találunk. A XXI. század versenyautó technológiájának hétköznapi használhatóságát ennyire sikeresen még senki nem oldotta meg. Hogy elég lesz-e az erősen korlátozott darabszám az igények kielégítésére az most még kérdéses, de nem lennénk meglepve, ha pillanatok alatt elfogyna a rendelkezésre álló készlet. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére