Védd az erdőt, vidd haza a szemeted

Szponzorált tartalom, szelektalok.hu • 2019. április 29., hétfő •
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. egész évben takarítja az erdőket, egy-egy ilyen akció során több teherautónyi hulladékot gyűjtenek össze. A törekvéseik azonban csak rövid ideig hoznak eredményt. Éppen ezért szemléletformáló akcióba kezd a vállalat.
Védd az erdőt, vidd haza a szemeted

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. arra kéri a turistákat, hogy csak a lábnyomukat hagyják az erdőben, a magukkal hozott enni és innivaló csomagolását ne. A szakemberek fontos célja, hogy mentesítsék az erdőket a szeméttől. Az erdészet 2017 végétől folyamatosan beszedte a kukákat, most pedig szemléletformáló kampányt indítottak “Védd az erdőt, vidd haza a szemeted” címmel.

Se a Jeli Varázskert területén, se más parkerdőben a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén nem találhatók klasszikus kukák, ezek helyét a Molok szelektív gyűjtők veszik át. Azt kérik a természet szeretőktől, hogy vigyék haza a szemetet. Hagyják tisztán az erdőt úgy, ahogy szeretnék, ha őket is fogadná - mondta Ruborits Tamás közjóléti műszaki vezető.

A Jeli Arborétumban tavaly csaknem 42 ezer látogató fordult meg, csak ott 100 m3 szemét keletkezett. Az ehhez hasonlóan forgalmas kirándulóhelyekre kerülnek ki a pet-palackot, fémdobozt, üveget és vegyes csomagolást külön-külön elnyelő tárolók. A hulladék begyűjtése is környezettudatosan történik. Egy beépített jelzőrendszer küld értesítést, amikor telítődik a kuka. Így nem fog feleslegesen kimenni a gyűjtő autó, hanem csak akkor, amikor szükséges.

A fejlesztést az erdészet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósítja meg. A környezet- és erdőbarát gyűjtőszigetek Jeliben, Himfán és a szombathelyi Parkerdő bejáratánál már elkészültek, a kirándulók hamarosan használhatják is ezeket.

közösség

további frisss

lap tetejére