Vasi Vasember 2015: Az úszás és a futás kellemes, a kerékpározás kemény volt

Szita Róbert-Horváth Csaba • 2015. július 11., szombat •
Másfél kilométert úsztak, majd negyven kilométert kerékpároztak, ,,levezetésképpen” pedig tíz kilométer futottak a Vasi Vasember Triatlon Verseny indulói, szombaton. A megmérettetést 31. alkalommal rendezték meg Szombathelyen, ahol idén 428 vasember, közöttük 89 ,,vaslady" vágott neki az olimpiai távnak.
Vasi Vasember 2015: Az úszás és a futás kellemes, a kerékpározás kemény volt

Nagy nyüzsgés volt már kora délelőtt a Csónakázó-tó partján, aztán 11 órakor Koczka Tibor sportért is felelős alpolgármester pisztolydörrenéssel elindította a versenyt. 

Triatlon, most

A hétközi viharok szerencsére nem okoztak különösebb károkat a rendezvény helyszínén, a Csónakózó-tó vizében az 1500 méteres úszás ennek ellenére próbára tette a versenyzőket, hiszen a 25-26 fokos vízhőmérséklet mondhatni, hogy meleg volt az úszók számára. A második számot, a kerékpározást a Szombathely-Nárai-Pornóapáti-Horvátlövő-Vaskeresztes-Felsőcsatár-Narda-Torony-Sé-Szombathely útvonalon teljesítették a triatlonsport profi és amatőr szerelmeseire, végül pedig 10 km, azaz 4 kör várt Csónakázó-tó körül a futókra.  

Triatlon, anno

1984-ben indult útjára a versenysorozat, így aztán idén már harmincegyedszer álltak rajthoz a versenyzők a Csónakázó-tó partján. A Vasi Vasember volt az első triatlonverseny Magyarországon, ami azóta is megőrizte címének méltóságát. A verseny elnevezése hűen tükrözi az esemény lokális jellegét és az emberpróbáló kihívások teljesítéséhez szükséges kitartást és felkészültséget is.

A harmincegy éve tartó küzdelemben három, ereje teljében lévő férfi minden évben részt vett: Garami Árpád, aki mostanra már a szervezőgárda aktív tagjává vált, Kapolcsi Imre és dr. Bálint Mihály. Ők ezúttal is elindultak, így rekordjuk még magasabbra emelkedett, megnehezítve ezzel az utódok dolgát.

Triatlon eredmények

Idén 89 nő, 339 férfi, összesen 428 induló és 10 váltó vágott neki az olimpiai távnak, melyet a férfiaknál Hankó Dávid (TVK Mali) 1 óra 48 perc 6 másodperces idővel nyert meg, és ezzel megvédte tavaly szerzett ,,vasember" címét.  A második helyen Ruzsás Dávid (Uniqua Team-Újbuda) 1 óra 51 perc 57 másodperccel, a harmadik helyen pedig Ovád Zsolt (Lőrincz 2000) 1 óra 52 perc 45 másodperccel ért célba. A legjobb szombathelyi Sipos Balázs lett, a SZoEse versenyzője 72-ként ért célba, ami a korcsoportjában az előkelő 7. helyezést jelentette számára.

A hölgyeknél a duatlon világbajnoka, Csomor Erika (Ferencváros) diadalmaskodott 2 óra 4 perc 10 másodperces időeredménnyel.

Triatlon-jövő 

Jerse András versenyigazgató a frisss.hu-nak a verseny után elárulta, hogy az idei siker láttán, már a jövő héten nekilátnak a 32. Vasi Vasember megszervezésének.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére