Vas vármegye egyik műszaki nagyja, Hollán Ernő mutatkozott be az Őrvidékházban

KA - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 28., péntek •
Egy új és különleges könyvsorozat indult útjára szerda délután.
Vas vármegye egyik műszaki nagyja, Hollán Ernő mutatkozott be az Őrvidékházban

Az Őrvidékház Széll Kálmán termében könnyed fuvolaszóval köszöntötték az érdeklődőket. Az alkalom egy új könyvsorozat indító kötetének bemutatója volt. A Vas Vármegye műszaki nagyjai sorozatban olyan, a mérnöki és műszaki életben kiemelkedő helyieket életét mutatják be, akik sajnos kimaradtak a történelem könyvekből vagy csak felületesen említik meg őket. Az első kötet Hollán Ernő szerteágazó műszaki munkásságát és életét fedi fel az olvasó előtt.

A könyvbemutatót Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntője nyitotta. “Egy olyan személyre emlékezünk, aki sokak számára nem több egy utcanévtáblánál. Legyen erőnk, energiánk és kitartásunk, hogy ezt a sorozatot szépen komótosan megjelentessük az elkövetkező években, és reméljük, hogy még sok kellemes meglepetést fog okozni ez a sorozat az olvasóközönségnek” - mondta el a könyvsorozat kapcsán.

A kötet a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, évente a sorozat két könyvének megjelenését tervezik. Ősszel már a következőt tarthatjuk a kezünkben, amely Almásy László pályájával, életével fog foglalkozni.

Ezután Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere mondta el köszöntő szavait. Háláját fejezte ki a szerző, Dr. Nemes József  és kiadó felé is, amiért egy ilyen szép kötet megszületésében segédkeztek. A polgármester személyes vonatkozású emlékeket elevenített fel a könyvbemutató kapcsán, köztük azt is, hogy édesapja a fiának ajándékozta Hollán Ernő matematikai munkásságával foglalkozó könyvét.

Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke büszkén nevezte Hollán Ernő egyik legnagyobb cselekedetének azt, hogy megalapította a Magyar Mérnöki Egyesületet, amelynek kapcsán idézett is a könyvből.

“Hollán Ernőt Leonardo da Vinci későbbi utódjának tekinteném. Nemcsak egy mérnök, hanem polihisztor ember is volt” - hangzott el tőle, majd hozzátette, hogy “ez nem is egy könyvbemutató, hanem egy Hollán Ernő bemutató”.

Végül a kötet írója, Dr. Nemes József is szóra emelkedett. Egy tíz éves folyamat eredményének, egy állomásának nevezte a könyv létrejöttét. Röviden kiemelte Hollán Ernő munkásságának és életének legfontosabb állomásait, bár egy élet munkájáról egy napig is kevés lett volna hallani. A magyar vasútvonalak létrejöttében végzett munkásságát is megemlítette, amelyek a külföldi élettel való összekapcsolódást segítette elő.

A letisztult borítójú könyvet egy tudományos alapokon nyugvó, olvasmányos kötetnek szánták. Sok korabeli cikk került bele, így az olvasó nem csak egy életrajzot, de egy korszak leírását is tapasztalhatja.

közösség

további frisss

lap tetejére