Varsányi Péter: nálunk is fontos az utánpótlás

SzR-HE • 2015. október 07., szerda •
A szombathelyi közterület-felügyelet létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt, bár az utánpótlás, a fiatalítás továbbra is problémát okoz. A személyi állomány jelenlegi helyzetéről Varsányi Péter igazgatóval beszélgettünk.
Varsányi Péter: nálunk is fontos az utánpótlás

Utánanéztünk, milyen az önkormányzati rendészet helyzete Szombathelyen.

Igazgató Úr! Nem túl népszerű állás manapság közterület-felügyelőnek lenni, sem a fővárosban, sem vidéken…
Valóban, a munka nem népszerű, mert, aki büntet, az nem lehet népszerű. Érdekességként azonban elmondom, hogy a szombathelyi lakosság mindössze 4-5%-a vét a szabályok ellen, a többiek törvénytisztelő, jogkövető állampolgárok.  


Hiába nem népszerű a munka, egy meghirdetett állásra mégis sokszoros a túljelentkezés…
Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelete a működési területén elhelyezett térfigyelő kamerák fejlesztésénél kapott lehetőséget a személyi állomány számának növelésére. Nyolc kolléga felvételére kaptunk lehetőségek, de százan (!!!) jelentkeztek. Főleg az idősebbek szemében preferált a meghirdetett köztisztviselői álláshely. 

Mi történik a frissen felvett közterület-felügyelővel?
Először segédfelügyelő lesz, majd a 360 órás tanfolyam, az OKJ-s vizsga után rendészeti vizsgát kell tenni Körmenden. Az elméleti és gyakorlati felkészítés során intézkedés taktikai ismereteket is elsajátítanak a kollégák, akik a többi között a testi kényszer, a technikai- és a kényszerítő eszközök alkalmazását is megtanulják.  

Milyen most az állomány összetétele?
Az elmúlt években megfiatalodott az állomány, amikor létszámfejlesztésre van lehetőségünk, akkor lányokat és fiúkat egyaránt felveszünk. 

Könnyű vagy nehéz az utánpótlásról gondoskodni?
Egyértelműen nehéz. Részben azért, mert a közterület-felügyelők szolgálat-ellátásához komoly feltételeket ír elő a jogszabály. Ilyen például, hogy érettségivel, emellett OKJ-s közterület-felügyelői képesítéssel, sőt, még rendészeti vizsgával is rendelkezni kell. Ezeken túl pedig nagyon komoly orvosi-pszichológiai vizsgálatnak is alávetik a jelentkezőket a kinevezés előtt. Ha hirtelen fel kellene vennünk pár új munkatársat, akkor nagyon nehéz helyzetben lennénk. Sajnos Ausztria, illetve az osztrák munkalehetőség közelsége nem a mi malmunkra hajtja a vizet, ennek ellenére igyekszünk megoldani az utánpótlást. 

Honnan érkeznek a fiatalok?
A Savaria Középiskolával jó kapcsolatokat ápolunk, hiszen náluk működik egy rendészeti tagozat, illetve osztály is. Az ott megszerzett képesítéssel, kiegészítve az orvosi-pszichológiai vizsgálattal már kinevezhető bármelyik fiatal közterület-felügyelőnek. 

Ha jól tudom, nemcsak Szombathelyről, Körmendről is érkezhetnek fiatalok… 
Igen, a körmendi rendészeti szakközépiskolával is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, mert azt valljuk, hogy, ha valaki nem tudja teljesíteni a futást vagy a felülést, attól még kiváló közterület-felügyelő lehet. 

A témát folytatjuk, legközelebb a szolgálat-ellátással foglalkozunk. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére