Költségvetés, városfejlesztés, új parkolási rendszer és lőtér-modernizáció

SzR-HCs • 2014. december 10., szerda •
Sűrű volt a program a szombathelyi közgyűlés szerda délutáni Gazdasági és Városstratégiai Bizottsági ülésén. A városfejlesztési és a költségvetési kérdések mellett a kórház környéki új parkolási rendszer és a lőtér-modernizáció is napirenden szerepelt, emellett Kuslits Tibor személyében bemutatták az új főépítészt is. A december 15-i Közgyűlés eredményes előkészítése érdekében a 19 fős szakbizottság 37 napirendi témát tárgyalt meg, a munkát Lendvai Ferenc bizottsági elnök vezette.
Költségvetés, városfejlesztés, új parkolási rendszer és lőtér-modernizáció

A döntés-előkészítő munka egyik kiemelt feladata volt az EPCOS telephely és a kapcsolódó területek fejlesztési koncepciójának jóváhagyása. Olvasóink előtt ismeretes, hogy még az előző ciklusban hozta a közgyűlés és az EPCOS Kft. közösen azt a döntést, hogy a cég a Csaba utca környékén új telephelyet hoz létre és elhagyja a belvárost. Ennek érdekében három építész iroda összefogásban készítette el azt a koncepciót, ami a belváros megújulásának egyik ékköve lehet. A gépészmérnök-képzés, majd a későbbiek során a villamosmérnök-képzés is odakerülhet, a Géfin Gyula és a Szent László király utca között pedig új utca nyílhat majd. A hosszú távú tervekben szerepel még a Hevesi és az evangélikus iskola tornaterme is. Lendvai Ferenctől, a szakbizottság elnökétől megtudtuk, hogy ez lehet a városban a következő 5 esztendő egyik legnagyobb léptékű fejlesztési terve. 
A költségvetés módosításáról is tárgyaltak: a bizottság javaslatára a SZOMHULL Nonprofit Kft.-nek százmillió forintos veszteségpótlását és a SZOVA Zrt. fizetőképességét is megoldhatja a város. 
A fizető parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosításának tárgyalása során abban állapodtak meg, hogy új parkolási rendszert vezetnek be a kórház környékén. Mivel nehéz előre kiszámítani, hogy a rendelésre, illetve a beteglátogatásra érkezők fizető parkolása meddig fog tartani, ezért kedvezményekkel próbálják a parkolást megkönnyíteni. A közgyűlés hétfőn majd arról dönthet, hogy aki egy óra időtartamra parkolójegyet vált, az grátisz kap egy órányi parkolási lehetőséget.
A Homok úti lőtér állapotáról is tárgyalt a bizottság. Mivel csak a tető felújítása 30 millió forintot igényelne, ezért a módosító indítvány szerint meg kell vizsgálni azt a lehetőséget, hogy olyan új lőteret alakítsanak ki, mely viszonylag távol van a lakóövezetektől.
Bemutatták az új főépítészt is, hiszen december 1-től Kuslits Tibor látja el ezt a feladatot. Sopronban volt korábban főépítész, bíznak a munkájában. De arról is szó volt, hogy a Liget utca–Dolgozók úti csomópont forgalmi rendjéről is tájékoztató hangzott le. 
Noha voltak korábban félelmei az ellenzéknek, a gazdasági és városstratégiai bizottság ülése ezúttal is eredményes volt. A hatékonyság és a konszenzus érdekében nem politizálnak, hanem szakmai döntéseket hoztak. hiszen mindenki Szombathely javát szolgálja. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére