Varga Richárd: A hitelességhez elengedhetetlenül fontos, hogy a tapasztalataim is felhasználjam a dalszövegek megírásakor

Pungor Csaba fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 09., péntek •
Interjú egy veszprémi tanár úrral, aki nem titkolja, hogy számára Szombathely egy ékszeres doboz.
Varga Richárd: A hitelességhez elengedhetetlenül fontos, hogy a tapasztalataim is felhasználjam a dalszövegek megírásakor

Varga Richárd Fertőszentmiklóson nőtt fel, mégis Szombathely játszotta leginkább főszerepet életében. Ahogy a fiatal tanár fogalmazott a vasi megyeszékhellyel kapcsolatosan, „itt mindig otthon vagyok”. Költőként, dalszerzőként és előadóként is legalább annyira sikeres, mint oktatóként diákjai körében, mégsem lehet azt mondani rá, hogy nem érti a tréfát.

Hogy is köszönthetünk téged leginkább, talán kézenfekvő lesz, ha azt mondjuk: Isten hozott itthon! Milyen érzés vissza-visszatérni Szombathelyre?

Három éve kerültem el a vasi megyeszékhelyről és kezdődött egy új fejezet az életemben. Veszprémben élek, tanítok, de még ma is előfordul, hogyha szóba kerül Szombathely, akkor azt nevezem otthonomnak. Természetesen Fertőszentmiklóson nőttem fel, de Savariával igen erőteljes kötődés alakult ki. Persze Veszprém is a szívemhez nőtt, de Szombathely több szempontból is különleges marad.

Meg tudod pontosan fogalmazni, hogy mi köt ennyire ide?

Közhely ízű lenne a válaszom, ha azt mondanám, hogy minden? A tanulmányaim miatt kerültem Szombathelyre, így az egyetem volt a központi dolog. Aztán a tanulmányok mellett elindult megannyi más is, amely hatással volt rám, illetve szerettem csinálni. Ilyen volt a Slam poetry, az irodalmi estek, Rozmán Kristóffal, majd amelyet a Weöres Sándor Színház művészével, Kelemen Zoltánnal csinálunk. Szóval leginkább a kulturális vonal szippantott magával. Nyilván Veszprémben is folytatom a Szombathelyen megkezdett „utazásom”, azonban a tudományos vonal az sajnos hiányzik. Ebben az egyetem miatt volt leginkább részem, Fűzfa Balázs tanár úr jóvoltából.

Szerényen elhallgattad a zenei pályafutásod, ha jól tudom ez is a vasi megyeszékhelyhez köt.

Igen, ez így van. 2010-ben gondoltam egy merészet és kezdetét vette az egyszál gitározás, de előtte Fertőszentmiklóson már volt két zenekar amiben játszottam, a Run to the Sun és a Humanoid. Egyetemi klub, Magház és a helyeket még lehetne sorolni, ahol az első koncerteket adtam, akkor még önállóan. Leginkább Cseh Tamás művei inspiráltak, de azóta formált rendesen a minket körülvevő világ. Egyébként Szombathely zeneileg is fontos város, rengeteg együttest adott az országunknak.

Említetted, hogy formált az élet. Ezt érthetjük úgy is, hogy fejlődtél, tanultál?

Természetesen, hiszen kezdetben Cseh Tamás vonalon indultam el az epikához köthetően, majd éles váltás következett. Damien Rice munkássága nagy hatással volt rám, aki párkapcsolati tematikában írt dalszövegeket. Ennek eredménye lett a 101 album, végül visszakanyarodtam a társadalmi kérdésekre, filozofálgatok, de ez utóbbi talán a koromnak tudható be. Fontos még megjegyeznem, hogy a dalszövegek inkább kérdező, mintsem válaszoló stílusban íródtak meg.

Nagyon komolynak tűnik a hangvétel, saját élettapasztalatod is felhasználod egyes szövegekben?

A hitelességhez elengedhetetlenül fontos! Próbálom úgy megírni, hogy közérthető legyen és kicsit mindenki magára ismerjen benne. Sokan keresztülmegyünk megpróbáltatásokon, nehézségeken, így nem olyan nehéz azonosulni a dalszöveggel.

Diákként is pörgős életet éltél. Most, hogy állsz a szabadidő kérdésével?

Szerencsére nem panaszkodom, pedig volt párszor, hogy gondolkodóba estem. A veszprémi tanári állas kapcsán féltem, hogy nem tudom csinálni a munkám és a hobbim. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült összhangba hozni. Szabadidő terén sajnos nem állok túl jól, rendszerint színházba, moziba megyek. A kultúrától távol lenni nem tudok, így a kikapcsolódást is ezen a területen képzelem el, bár őszinte leszek, a sportolás az nagyon hiányzik. Próbálok egy kis időt szakítani rá, talán jövőre sikerülni fog. Amit nagyon szeretek még, az a barátokkal való beszélgetés, borozgatás - együtt megváltjuk a világot. A gasztronómia pedig felkeltette az érdeklődésem, így szeretnék abban is tevékenykedni, persze csak hobbi szinten.

Hol látod önmagad, Varga Richárdot mondjuk öt év múlva?

Itt Szombathelyen és arról beszélgetünk, hogy alakult az életutam. Talán lesz két lemezem és bízom benne, hogy igazán nagy változás nem történik. Szeretnék továbbra is tanítani és örülök, hogy az alkotótevékenységet tudom csinálni mellette. És boldog vagyok, hogy jó emberekkel vagyok körülvéve, mert így kerek az életem.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére