Változások a bölcsik életében

Tóth Eszter • 2016. november 14., hétfő •
Kedvezőbb juttatási csomagot kapnak jövő évtől a dolgozók.
Változások a bölcsik életében

Jelentős változás várható a bölcsődék életében a jövő évtől, ami nem csak az intézményeket, hanem a dolgozókat is érinti. Pósfainé Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi vezetője beszélt nekünk ezekről a változásokról.

Több pótlék, magasabb bérek

Idén januárban kezdődött meg azoknak a diplomás bölcsődei szakdolgozóknak a bérrendezése, akik bekerültek a pedagógusi életpálya modellbe. Az eszerinti illetményt kapják azok a szakképzett kisgyermeknevelők, akik akár a saját szakterületükön, vagy a szakképesítés mellett egyéb diplomával rendelkeznek. Az országban Szombathelyen az egyik legmagasabb a diplomás szakdolgozók aránya, ez körülbelül 30%-ot jelent. „A többi dolgozó vagy középfokú végzettséggel vagy felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik, rájuk eddig nem vonatkozott semmilyen emelés, így elég alacsony bért kaptak a szociális ágazaton belül” – vázolta fel a helyzetet a szakember. „A kormány döntése révén január elsejétől összevonják a pótlékokat, a kettő plusz egy pótlékból egy úgynevezett bölcsődei pótlék lesz. Nem az alapbér fog tehát növekedni, hanem a pótlékok egészülnek ki.” Ez csak a C, D és E kategóriájú közalkalmazottakra érvényes, a pedagógus életpálya modellesekre nem vonatkozik. A félreértések elkerülése végett fontos megjegyezni, hogy nem ugyanolyan összegű pótlékot kap mindenki. A pótlék nagysága lépcsőzetes rendszerben, fokozatosan növekszik. A növekedés attól függ, hogy milyen kategóriába esik egy szakdolgozó, és hány éve dolgozik az ellátásban. Természetesen, aki például harminc éve dolgozik a szakmában, az nagyobb összeget kap, mint az, aki csak nemrég került ki a munkaerőpiacra.  „A nyugdíjba menő dolgozók helyére olyan fiatalok jönnek, akik már a pedagógusi életpályamodell részei, mivel már csak felsőoktatási intézményben lehet csecsemő- és gyermekgondozói diplomát szerezni. 10-15 éven belül ki fog cserélődni az a réteg, akinek középfokú vagy felsőfokú szakképesítése lesz.”

Dajkákat a bölcsődékbe is

„Az óvodában az óvodapedagógusok mellett vannak óvodai dajkák, de bölcsödében ilyen nem volt. A mi munkánkat a technikai dolgozók segítik” –mutatott rá a különbségekre. „Hasonlít az óvodai dajka munkájához, de mégis azért más. A takarítás és a konyhai teendők mellett gyermekfelügyeletet is ellátnak, mert nálunk a gyerekek gondozása nem egyszerre történik, hiszen nagyon picik még, egyesével kell velük foglalkozni, gondozni őket.” Az új törvény szerint egy bölcsődei egységhez, vagy két csoporthoz egy dajkát kötelezően alkalmazni kell. „Ez eddig nem volt benne a jogszabályban, január elsejétől kerül bele. Viszont, aki rendelkezett valamiféle szakmunkás képzettséggel, annak el kell végeznie egy 100 órás tanfolyamot, és akkor kaphatja meg a bölcsődei dajka végzettséget.”

Több bölcsödére van szükség

Minden olyan településen, ahol a 3 év alatti kisgyermekes családok száma eléri a negyven főt, vagy az adott településen öt család jelzi az igényét bölcsődei ellátásra, kötelesek bölcsödét üzemelteti. „Sokan már előre gondolkodtak. Tavasszal fejlesztésekre lehetett pályázatokat beadni és most októbertől megint van erről lehetőség. Sőt, még külön pályázati forrást is tudnak igényelni a kistelepülések. Célszerű egyébként az óvodákat és bölcsődéket közösen működtetni.” A nyugat- dunántúli régióban 34 település adta be a pályázatát.

Változó ellátási formák

A hagyományos ellátás mellett jelenleg egy gyermekcsoport 12 fő. Jövőre, ha minden gyermek a csoportban betöltötte a második életévét, akkor a létszámot emelni lehet 14 főre. Lesz még a minibölcsőde, ami hét fő/csoport létszámmal működik egy szakképzett kisgyermeknevelővel és egy dajkával. A családi bölcsőde a családi napközi egy további formája. Öt vagy hét fős a gyermekcsoport, csak nem mint intézmény, hanem mint szolgáltatás fog működni, ezért nem a közétkeztetési, hanem az otthoni étkezés szabályai vonatkoznak rá. A munkahelyi bölcsődét a foglalkoztatók, a munkáltatók működtethetik a saját munkahelyükön, a saját dolgozóik számára.

Szombathelyi változások

„Az ellátás minőségében is próbáljuk emelni a színvonalat. A mostani dolgozóink is járnak felsőoktatási képzésbe, és az önfejlesztésben is nagyon aktívak. Nekünk is van két családi napközink, ami most minibölcsődévé alakul át, változatlan helyszínen, a Csodaország bölcsődében” – meséli. A bölcsődék a pályázatok tekintetében is jól állnak, több bölcsődében kezdenek el nagyszabású beruházást a közeljövőben. „Az egyik  a Százszorszép bölcsőde felújítására vonatkozik; korszerűsítés, tetőfelújítás, fürdőszoba, gyermekcsoport, gyermekfürdő felújítás,  közel 98 millió forint értékben. A másik projektben három bölcsődénk szerepel, az egyik a Csodaország, a Szűrcsapó utcában, itt nyílászáró csere lesz, illetve a főzőkonyha kerül teljes felújításra. A Bokréta bölcsödében a Barátság úton elsősorban akadálymentesítés és csatorna felújítás történik. A Kuckó bölcsőde a Hadnagy úton, teljes egészében átalakul. Főleg, hogy az épület, ami 63 éves, nem bölcsödének épült. Rengeteg átalakításra van szükség. Ez egy 364 millió forintos beruházás.”

A szülőknek sem kell aggódniuk, hiszen ez az ellátási forma kedvezőbb lesz és semmilyen költség nem emelkedik majd. 

közösség

további frisss

lap tetejére