Válságban a STYL: Hende Csaba felelősöket keres

frisss.hu fotó: archív • 2017. május 23., kedd •
Megdöbbent Szombathely országgyűlési képviselője, amikor nem olyan régen megtudta, a ruhaipari vállalat 526 millió forint veszteséget termelt. Azt mondja, meg kell találni a felelősöket, és számos kérdésre is várja a választ.
Válságban a STYL: Hende Csaba felelősöket keres

Hivatalosan hosszú ideig nem érkezett tájékoztatás a STYL ruhaipari vállalat valós helyzetéről, mára lehullt a lepel, szeptemberig fizetésképtelenné válhat a cég. Nem először került a csőd szélére a szebb napokat látott kft, hiszen tíz évig állt felszámolás alatt a vállalat és lényegében csak vegetáltak. Dr. Hende Csaba szombathelyi képviselőként szorgalmazta azon állami mentőövet, mely 1,47 milliárd forintot biztosított a városnak a gyár megmentése érdekében. A kormányzati támogatás mellé a szombathelyi önkormányzat is adott kiegészítő támogatást és tagi kölcsönt. - Ez összesen közel 1,6 milliárd forint közpénz - összegezte dr. Hende Csaba. "Azoknak, akik az elmúlt két és fél évben gazdálkodtak ezzel a több mint 1,6 milliárd forintnyi támogatással, az utolsó fillérig el kell számolniuk, és természetesen viselniük kell a felelősséget a hibákért és a szükséges ellenőrzések elmulasztásáért is" – hangoztatta az országgyűlési képviselő.

 – összegezte Hende Csaba, aki a Vas Népének adott nyilatkozatában aggályosnak tartotta, hogy 2016-ban a cég 526 millió forint veszteséget termelt.

 Hende Csaba hangsúlyozta, alapos vizsgálatot igényel az ügy, és meg kell állapítani a személyi felelősséget is.

"Elfogadhatatlannak tartom, hogy két és fél évvel a kormányzati segítséget követően ilyen rosszul sáfárkodtak a cég tulajdonosai és a menedzsment az adófizetők pénzével. Az új gazdasági struktúrában a 2016-os esztendő volt a STYL életében az első lezárt gazdasági év, az eredmény pedig 526 millió forint mínusz. Ez napi másfél millió forint veszteséget jelent" – érzékeltette Hende Csaba, aki szerint azt is vizsgálni kell, hogy a felügyelőbizottság vajon miként végezet a munkáját. Hiszen –ahogy fogalmazott – a vesztesség nem karácsony és szilveszter között keletkezett, hanem már a kezdeti hónapoktól látható volt, hogy rossz az irány.

Hende Csaba hosszasan sorolt a kérdéseit. – A felügyelőbizottság elnöke miért nem kondította meg idejében a vészharangot? Miért nem állították meg a szakadék felé robogó vonatot? Miért nem tájékoztattatták a döntéshozókat és a közvéleményt arról, hogy minimum hibák és mulasztások vannak a cég gazdálkodásában?

A képviselő szerint anélkül elmenni, hogy a STYL ügyvezetőjét jogerősen eltiltották a cégvezetői feladatok ellátásától, mivel egy másik céget is csődbe vitt. – A legfontosabb kérdés most az, hogy megmenthető e a cég, hiszen a jelek szerint szeptemberre teljesen fizetésképtelenné válik a vállalat – jelentette ki Hende Csaba, hangsúlyozva, hogy a a felelősség tisztázása és a konzekvenciák levonása nélkül esély sincs a kilábalásra.

"Azoknak, akik az elmúlt két és fél évben gazdálkodtak ezzel a több mint 2 milliárd forintnyi támogatással, az utolsó fillérig el kell számolniuk, és természetesen viselniük kell a felelősséget a hibákért és a szükséges ellenőrzések elmulasztásáért is" – hangoztatta az országgyűlési képviselő.

közösség

további frisss

lap tetejére