Vágod mi az a kávé-szundi? - Ezzel frissülhetsz 20 perc alatt!

Szerző:Frisss.hu,huffingtonpost.com Fotó:newhdwallpaper.in • 2016. augusztus 18., csütörtök •
Mi előtt lefejelnéd a munkahelyi monitort, dobj be egy feketét és irány az ágy!
Vágod mi  az a kávé-szundi? - Ezzel frissülhetsz 20 perc alatt!

Épp csak visszaértél az ebédből a munkahelyedre, de már azt sem tudod, hogyan éled túl a délutánt? Azon jár az agyad, hogy jót lenne most egy jó erős fekete, vagy egy rövid délutáni szundi? Valójában a kettő együtt a legütősebb, legalábbis a szakértők szerint.

Ez egy fura módszer, aminek a lényege, hogy viszonylag gyorsan felhajtasz egy csésze kávét, aztán alszol 20  percet. Ennek következtében pedig, amikor felébressz, teljesen feltöltődve érzed magad. Bár az elképzelés különösen hangzik, kutatások bizonyítják, hogy tényleg működhet a dolog.

Hogy jön össze a kávé-szundi kombó?

A kávéra és az alvásra is igaz, hogy segítenek csökkenteni az adenizin hatását a szervezetben . Ez egy olyan molekula az agyban, ami a nap folyamán felraktározódik, és fáradt leszel tőle. A szundi segít elűzni ezt a szervezetedből, míg a koffein képes megszüntetni az álmosító hatásait.

Fotó:thesleepjudge.com

Emellett a délutáni alvásnak rengeteg pozitív hatása van az egészségedre és a teljesítményedre is. Javítja például a memóriát, könnyebb jobb döntéseket hozni és a stresszhelyzeteket kezelni, valamint csökkenti a vérnyomást is. Azonban a délutáni szunya nem mindig elég a teljes felfrissüléshez. Előfordulhat ugyanis, hogy a szervezeted nem tud megszabadulni ennyi idő alatt az adenozinttól. Ekkor jön képbe a kávé.

A fekete varázslötyi, illetve a benne található koffein a legjobb fegyverünk a reggeli és napközbeni kóma ellen.  Viszont megeshet, hogy ez sem pörget fel annyira, hogy simán átvészeld az egész napos hajtást. Épp ezért, a szakértők úgy vélik, hogy az alvás és a kávé együtt a legtökéletesebb verzió a fáradtság leküzdésére.

Az időzítés sem mindegy!

A koffeinnek nagyjából 20 percre van szüksége, hogy bejusson a vérkeringésedbe és az agyadba. Ezért érdemes minél gyorsabban meginnod a kávédat, és utána rögtön ledőlni az ágyadba egy gyors szusszanásra. Ezzel a módszerrel hatékonyan kihasználhatod azt a 20 percet, mielőtt a koffein elkezdi kifejteni a hatását. Ha viszont fél óráig kortyolgatod az adagodat, akkor lemaradsz a lehetőségről.

Fotó:techtimes.com

Csak mértékkel!

Fontos az is, hogy ne ess bele abba a hibába, hogy túlléped a 20 perces időkorlátot, mert ezt követően az alvás mélyebb szakaszába zuhanhatsz, aminek egy sokkal fáradtabb ébredés lesz az eredménye.  

Via huffingtonpost.com

közösség

további frisss

lap tetejére