Útlevél az állatoknak is!

frisss.hu • 2015. július 29., szerda •
Itt a nyár és vele a nyaralási szezon. Egyre többen viszik külföldre is magukkal kedvencüket. Milyen szabályok érvényesek jelenleg a schengeni határ áthelyezése után?
Útlevél az állatoknak is!

A lényeg: semmi sem változott, tehát Európai Uniós országba továbbra is csak érvényes állatútlevéllel utazhat a kutya. Ugyanez vonatkozik macskákra és görényekre is. Ha Unión kívülre megyünk, visszafelé válik szükségessé a dokumentum. Unión kívüli országoknál, valamint Anglia és Svédország esetében érdemes előzetesen tájékozódni a feltételekről.

Állatútlevelet az erre jogosult állatorvosok állítják ki. Gyorsan kb. húsz perc adminisztrációval megvan. Két feltétele van: az egyik, az egy évnél nem régebbi veszettség oltás megléte, a másik, az állatnak rendelkeznie kell microchippel.

Mi is ez a microchip? A microchip az állatok egyedi azonosítására alkalmas kb. rizsszemnyi méretű szerkezet. A nyak bőre alá ültetjük be baloldalra, a művelet megfelel egy vastagabb tűvel beadott injekciónak. A chip így mindig leolvasható egy speciális leolvasó géppel. A régebben használt tetoválással szemben nem mosódik el, nem válik olvashatatlanná, és nem lehet hamisítani.

Az állat adatai bekerülnek egy központi nyilvántartó rendszerbe és így interneten keresztül bárhol visszakereshetőek, ez az elveszés ellen is véd. Gyakori félreértés a gazdák között, hogy a microchip helymeghatározásra is alkalmas. Ez sajnos nem igaz, a leolvasó csak közvetlen közelről működik.

Mikor használható még a microchip? Jelenleg a törzskönyvezett kutyáknál (MEOE) szintén ez a jelölés működik. A törzskönyv kiadásakor rakjuk be a microchipet. Javaslom még minden olyan esetben, ha védekezni akarunk a kedvenc elveszése ellen, hosszú távon ez a legmegbízhatóbb jelölés. Néhány kisebb városban már kötelezővé is tették, ami állatvédelmi és ebrendészeti szempontból előremutató, az ilyen állatokat nem teszik ki csak úgy az út szélére gazdáik.

 

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18
Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

 

közösség

további frisss

lap tetejére