Újra Szombathely lesz a birkózás fővárosa

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 04., csütörtök •
Ezen a hétvégén újra Szombathely válik a birkózás fővárosává, hiszen négy kontinens huszonkét nemzetének közel 150 sportolója lép szőnyegre az idei Birkózó Magyar Nagydíjon, mely egyben Polyák Imre Emlékverseny is lesz.
Újra Szombathely lesz a birkózás fővárosa

 

A birkózás a vívás, az úszás és a kajak-kenu után a 4. legeredményesebb magyar sportág, amennyiben az olimpiai pontszámítást vesszük alapul. Ez a verseny a Szent Márton Emlékév kiemelt és támogatott programjainak egyike, mely várhatóan ezen a hétvégén is megmutatja, hogy a mártoni és a sportban rejlő értékek egymást erősítik. A kitartás, a küzdőképesség, a másokon való segítés egyaránt jellemzik a mártoni életutat és a sportot is.  

Az olimpiai esztendő nagyon feszes a birkózók számára, így a márciusi Európa-bajnokság miatt idén februárban rendezik a Magyar Nagydíjat. Polyák Imre 5 éve távozott el közülünk, azóta az ő nevét viseli az emlékverseny. A világhírű birkózó és Szent Márton neve ezen a hétvégén összeforr – a többi között ezt tudtuk meg a verseny csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy szombathelyi birkózók nem, viszont bahreini sportolók szőnyegre lépnek az Aréna Savariában.  

A nemzetközi nagydíjat köszöntő beszédében Puskás Tivadar polgármester elmondta: az esztendő első igazi nagy birkózó világeseménye lesz a szombathelyi, amire külön rányomja a bélyegét, hogy ez a verseny már a riói olimpia jegyében zajlik.   

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a birkózás újra hazatér Szombathelyre. 
A Magyar Nagydíj továbbra is az egyik legerősebb verseny a nemzetközi porondon, ahol 2 hónap múlva már az olimpiai kvótákért kell a szőnyegen megküzdeni – tette hozzá a sportvezető. 

Sike Andrásnak ez lesz az első nagydíja, melyen szövetségi kapitányként vezeti a magyar kötöttfogású birkózókat. A kapitány egy elég kellemetlen hírrel kezdte mondandóját. 
Lőrincz Viktor jelenleg az egyetlen birkózó olimpikonunk, aki már megszerezte az olimpiai kvótát, ám a keddi edzésen megsérült, és egy bordasérülés miatt hiányzik majd a mostani hétvégi versenyről. Az ő felkészülése teljesen másként alakul, mint a többieké, de nélküle is abban bízunk, hogy több arany- és egyéb érmet is megszerez Szombathelyen a magyar küldöttség – hangsúlyozta a szövetségi kapitány, akitől azt is megtudtuk, hogy a márciusi EB előtt még Dániában is szőnyegre lépnek a legjobb magyar birkózók. 

A szövetségi kapitány hozzátette: az EB-n a teljes első csapat vesz részt, ám Lőrincz Tamás és Bácsi Péter nem fogy le a saját súlyára. Az EB után 5 héttel, Szerbiában már kvalifikációs verseny lesz, majd Mongóliában és Törökországban is folytatódik a kvalifikációs sorozat. Nagyon boldog volnék, ha az utolsó kvalifikációs versenyre már nem kellene elutazni magyar sportolónak. A kötöttfogásban 6 súlycsoportban szeretnénk magyar sportolóval részt venni az olimpián, a célunk pedig most sem lehet más, mint az, hogy legalább egy olimpiai bajnoka legyen a sportágnak.  

A verseny főszervezőjétől, Kalmár Attilától, a Pannonspot Kft. ügyvezető igazgatójától pedig azt tudtuk meg, hogy a versenyzők nagyrészt Tatáról érkeznek, ahol jelenleg is 13 ország versenyzői együtt készülnek a legjobb magyar birkózókkal az olimpiára. 
A Birkózó Magyar Nagydíj idén is része a Golden Grand Prix pénzdíjas versenysorozatnak, melyen összesen 16.800 USD-t osztanak szét, a győztesek 1000-1000 USD-t vehetnek majd át - tette hozzá Kalmár Attila. 

A nagydíj szombaton reggel a selejtezőkkel kezdődik, de lesz az emléktábla-avatás is, a fair play-díjat pedig Szent Márton nevében adják majd át. A rendezvény helyszínén adománygyűjtő ládát helyeznek el, amivel a gencsapáti gyermekotthon lakói számára gyűjtenek az ott élők közösségi programjaik elősegítésére. 

Ezt követően 500 ezer forintos támogatási szerződést írtak alá, mellyel a szombathelyi fiatalok éves sportolását támogatják.
Veréb István, a Haladás VSE edzője megköszönte a támogatási összeget, majd megígérte, hogy szabadfogásban is lesz szombathelyi kvóta. 


Csak teljes összefogással lehet előbbre jutni a nemzetközi mezőnyben – tette hozzá a zöld-fehérek mestere. 

A szombathelyi gyerekek szereléseket, sporteszközöket is kaptak a szövetségtől, ezt Bacsa Péter ügyvezető alelnök adta át Budai Bálintnak. Gellén Milánnak, Hajba Szabolcsnak, Hujber Dánielnek, és Nagy Dánielnek, a HVSE ifjú kiválóságainak. 

A hétvégi versenyeket a Szent Márton kártyát felmutató helyi lakosok ingyenesen látogathatják. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére