Újra lesz hattyúház a Savaria Múzeum előtti parkban

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, Régi Szombathely Facebook • 2015. december 28., hétfő •
Felújítják az eléggé elhanyagolt belvárosi parkot. Több pad lesz, új szemetesek és kerítés.
Újra lesz hattyúház a Savaria Múzeum előtti parkban

A Savaria Múzeum egykor patinás épülete 1905 és 1910 között épült, mely akkor a szombathelyi polgárság kultúrpalotája volt. Az épület a Széll Kálmán utcához az angolparkként kialakított egykori Deák-ligeten, a mai Múzeum-parkon keresztül kapcsolódik.

Most a Savaria Múzeum és környezete megújításának célja, hogy a létesítmény építészeti és funkcionális szempontból sokkal jobban illeszkedjék a belvárosi struktúrába. Ennek érdekében szükségessé vált a régi épület homlokzatának megújítása, külső megjelenésének frissítése, környezet építéskori állapotokat, rendezettséget visszaidéző rekonstrukciója, valamint az előtte lévő park felújítása.

A kert már csak nyomaiban őrzi az egykori kert alapszerkezetét és hangulatát. Láthatjuk, hogy a sétányszegélyeket benőtte a gyep. Jelenleg nagyon elhasznált, olyan kavicsburkolat van, amiben az esőzések után megáll a víz. Sőt a hosszú ideje üzemen kívüli nyilvános illemhely burkolatai is éktelenkednek a parkban. A park méretéhez képest kis számban található csak pad, a hattyúház eltűnt, csak repedezett alapteste látható. Valamint a régi, egykor gyönyörű kerítés maradványai is csak a Széll Kálmán utca felől emlékeztetnek egykori pompájára.

A tervek szerint a kertfelújítás során, a Gyöngyös partján újra felépítik a Hattyúházat, sőt a kert határain a Széll Kálmán utca és Wesselényi utca felőli lehatárolására a kor divatja szerint újraépítik az ún. Haidekker típusú kerítés is.

A felújítás során szintén elbontják a használaton kívül lévő, rossz állapotú nyilvános WC-t. A kertben található szobrok közül a Horváth Boldizsár és Pável Ágoston szobra a helyén marad, ahogy a Szent Márton emlékére állított több elemből álló szoborcsoport és pergola is.

A kertfelújítás burkolata architektúrájában a 1914-es év előtti állapotot követi majd, de kiegészítik a modern kor igényeivel is. A tervezők lényegesnek tartják az átláthatóságát a parknak, ami jelen állapotában nincs meg. A korhűségre való törekvés miatt lehetőségeikhez mérten megtartják az idős fákat. A kert zöldjének élénkítése miatt évelő virágágyásokat és rózsákat ültetnek majd.  Sőt több, korhű pad és szemetes is lesz majd a régi-új parkban.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére