Újabb szemétszedési akcióval készülnek az Önkéntes környezettisztítók

Frisss - fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 10., csütörtök •
Második alkalommal szerveznek háromnapos szemétszedést a szombathelyi fiatalok, amelyre szeretettel várnak mindenkit, akinek fontos környezetünk védelme.
Újabb szemétszedési akcióval készülnek az Önkéntes környezettisztítók

A Frisss.hu több ízben is beszámolt már Trembócki Gábor és az Önkéntes környezettisztítók tevékenységéről. A szombathelyi fiatalember sem gondolta korábban, hogy ilyen sok embert sikerül megszólítania a közösségi média segítségével. A nagyobb bevásárlóközpontok parkolóját követően a város, majd a megye parkjait csoportosan tisztították meg az önkéntes kezek. A Föld napján pedig az egész ország Szombathelyre figyelt, hiszen három napon keresztül a vasi megyeszékhely legszebb - egyben legszemetesebb - területére szerveztek szemétszedést. Ehhez az akcióhoz a Frisss.hu is csatlakozott. Tavasszal több száz kilogramm hulladékot gyűjtöttek a lelkes önkéntesek, ez pedig motivációt adott a folytatáshoz. A Frisss FM 97.7 műsorvezetője Farkas Beni beszélgetett az ötletgazdával, az Önkéntes környezettisztítók atyjával, Trembóczki Gáborral.

Pénteken már második alkalommal szerveztek hulladékgyűjtést a Parkerdő területén. Mennyire volt sikeres az első ilyen akciótok?

Nagyon örültünk, hogy sokan csatlakoztak hozzánk és sikerült így másfél tonna hulladéktól megszabadítanunk a környezetet.  Azonban már akkor látszott, hogy lesz még bőven tennivaló. Mivel társaimmal rendszeresen visszajártunk, úgy éreztük, hogy megérett az idő, hogy ismét szorgoskodjunk. A Föld napján tartott akciónkhoz hasonlóan ezúttal is három napon keresztül szedjük a szemetet, amelyre szeretettel várunk mindenkit, aki szimpatizál a célunkkal.

Milyen hulladékkal találkoztatok a Parkerdőben?

Sok volt a veszélyes és az elektromos hulladék, valamint több autógumit is találtunk. Az elkeserítő az volt, amikor háztartási hulladékot visznek ki az emberek. Ráadásul előfordult az is, hogy szelektíven volt szétválogatva a szemét (üvegek, műanyag palackok, sörös dobozok) és külön csomagolva hagyták az útszélen vagy az erdő mélyén. 

Milyen eszközöket vigyen magával az, aki csatlakozni szeretne hozzátok?

Csak magát hozza, mert a SZOVA Zrt. együttműködésének köszönhetően szemeteszsákokat és kesztyűket is biztosítanak. Aki pedig szeretne csatlakozni, péntek délelőtt 10 órától megtalál bennünket az erdei futópálya bejáratánál. Egyébként péntektől vasárnapig 10 és 18 óra között kint lesznek az Önkéntes környezettisztítók a Parkerdő területén. Az első akciónkkal ellentétben most nem az Emlékműnél, hanem az Erdei iskola hulladéklerakójánál gyűjtjük a zsákokat. 

Korábban volt kupakgyűjtési akciótok is. Terveztek most is hasonlót?

Igen, egy családnak szeretnénk ezúttal gyűjteni, azonban nem szeretném elárulni, hogy kinek. Legyen ez egyelőre meglepetés. Egyébként a hulladékgyűjtés során összeszedett kupakokat is nekik szánjuk, de aki akar, otthonról is hozhat. Biztosíthatok mindenkit, hogy jó célt fog szolgálni.
 

közösség

további frisss

lap tetejére