Újabb sikersztori a Szombathelyi Állatkórházban: egy kutyust mentettek meg

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 27., szerda •
Így lesz egy elütött kutyából boldog, gazdis eb.
Újabb sikersztori a Szombathelyi Állatkórházban: egy kutyust mentettek meg

Nemrég beszámoltunk Mázli cica történetéről, akit egy pár vitt be az állatkórházba, ahol az orvosok helyrehozták a sérült, nagyon rossz állapotban lévő macskát. Túlélte azt, hogy elütötte egy autó, és már egy szerető otthonban heverészik a mindennapokban.

Április 5-én éjjel pedig egy újabb baleset történt: egy németjuhász keverék kutyát ütöttek el Vas megyében. Az állatra Tóth Marietta, a Frisss Média kreatív igazgatója talált rá, aki bevitte az állatkórházba. Varjú Gábor állatorvos elmondta: a vizsgálatok során kiderült, hogy az ebnek több sérülése is volt, a legsúlyosabb a fején. A testén számos zúzódás és horzsolás látszódott.

Varjú Gábor és Tóth Marietta

Belső vérzése nem volt - ezt a röntgenfelvételek mutatták meg, a csontozata ép maradt. Valószínű, hogy egy komolyabb agyrázkódása lehetett, nem nagyon tudott magáról a kutya. Emellett légmelle volt: ha a mellkast egy tompa trauma éri, akkor a mellüregbe levegő kerülhet, és ez a felvételen is látszott, de szerencsére nem volt súlyos. A négylábú kétszer kapott infúziót, majd gyógyszereket is. Két nap kellett, mire látványosan javulni kezdett az állapota, már rendbejött - tette hozzá a szakember.

Amíg nem talált gazdára, az egyik állatvédő szervezetnél kerestek neki otthont. Kíváncsiak voltunk arra, ha valaki éjszaka talál egy kutyát, akkor mi a teendő. Az orvostól megtudtuk, hogy ilyen esetben hivatalosan a gyepmesternek kell szólni. Ez a kutyus vidéken volt, tehát ki kell deríteni, hogy ki az illetékes, ez azonban nem egyszerű. Varjú Gábor közölte: az állatvédőknek szoktak ilyenkor szólni, vagy beviszik az állatkórházba a sérült, talált állatot. De ez a kórház nem ennek az intézménye, Magyarországon ez csak félig van csak megszervezve. Szombathelyen a közterület-felügyelet átvette a gyepmesteri telepet, azóta a gazdátlan állatok elhelyezése jobban működik. Jelenleg két gyepmester van, akik ügyeletet is tartanak, tehát nekik kellene szólni. Ha azonban valaki éjszaka bevisz például egy sérült, talált kutyát az állatkórházba, akkor az orvosok nem küldik el, és a talált négylábúkért pénzt sem kérnek.

De figyelni kell, ha sérült állatra bukkanunk, hiszen nem mindegy, hogy viszonyul hozzánk. Ha komolyabb sérülése van, az fájhat a kutyának. Egy barátságos eb is, ha úgy odanyúlnak, előfordulhat, hogy harap. Nagyon óvatosan kell közeledni ilyenkor, esetleg szájkosarat tenni az állatra, vagy gézzel bekötni a száját, és csak utána szabad megfogni.

A legfontosabb, és amit meg kell jegyezni: ha Ön is sérült, gazdátlan állatot talál, akkor szóljon a gyepmesternek, az állatvédőnek, szakembernek!

A kutyus azóta is jól van, és az állatvédők már gazdát is találtak neki. Múlt hétvégén költözött Izsákfára, az új otthonába.

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére