Új műszerek segítik az anyukákat a Markusovszky kórház szülészeti osztályán

kg Fotó: Tóth Arnold • 2016. április 21., csütörtök •
A készülékekkel a babák és az anyák még inkább biztonságban lesznek.
Új műszerek segítik az anyukákat a Markusovszky kórház szülészeti osztályán

Az egyik műszer egy betegőrző monitor, ami egy időben észleli a páciens szívműködését, a pulzusát, a hőmérsékletét és a vér oxigéntartalmát. Ez az eszköz nélkülözhetetlen a műtétek utáni megfigyeléshez vagy a súlyos állapotú betegek észleléséhez. Ilyen készülék a kórházban több osztályon is van, elsősorban azokon, ahol a beavatkozások után megfigyelik, hogy minden rendben van-e a pácienssel. Betegőrző monitor eddig is volt a szülészeten, de kevés. Az orvosok egy nap több nagyműtétet is elvégeznek, és a betegeket rövidebb-hosszabb ideig meg kell figyelni.

A másik készülék egy kardiotocograph. Ez egy olyan műszer, amely a méhen belüli magzat szívműködését, a méh tevékenységét, valamint a magzatmozgást regisztrálja. Ebből a háromból lehet következtetni a magzat általános állapotára, bizonyos esetekben a veszélyeztetettségre vagy a veszélyhelyzetre. Az eszközt a várandósgondozásban, illetve a szülés alatt folyamatosan használják – tudtuk meg Kneffel Pál nyugdíjazott osztályvezető főorvostól.

Kneffel Pál

Puskás Tivadar polgármester az eseményen elmondta: fejlődik a betegek ellátása az intézményben. Hozzátette: megtartotta ülését a Stratégiai Bizottság, ami a kórház stratégiai céljainak a megvalósítására az önkormányzat anyagi segítségét használja fel. Idén 50 millió forintról döntött a város közgyűlése, az összeget stratégiai célokra költheti el a kórház.

Puskás Tivadar

A cardiotocograph és a betegőrző monitor

Mennyibe kerültek az eszközök, és milyen pénzből vásárolták azokat?

Az Édesanyákért Alapítvány 2000 óta működik, a szervezet civil adományokból él. Ezekből a támogatásokból vásárolták a műszereket is. A monitor 900 ezer forint volt, a másik pedig 1 millió 800 ezer forintba került.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére