Ugye nem vettél nyuszit, kiskacsát, kiscsibét húsvétra?

frisss.hu • 2016. március 27., vasárnap •
Karácsonykor sem vásároltál rénszarvast...
Ugye nem vettél nyuszit, kiskacsát, kiscsibét húsvétra?

A húsvéti ajándéknak vásárolt állatokat számos alkalommal magukra hagyják az ünnep után. Bár házi kedvencet kitenni bűncselekmény hazánkban, letöltendő börtön is kapható érte. Mindenkinek tudnia kell, hogy az élő nyúl nem játékszer, nem bérelhető szolgáltatás, hanem évekre szóló kapcsolat és felelősség (kár, hogy ezt hangsúlyozni kell, ahelyett, hogy természetes lenne).

Egy egészséges nyúl jó esetben akár 8-10 évig is élhet, folyamatos figyelemre, gondoskodásra szorul. Aki nem áll rá készen, hogy ennyi időre elkötelezze magát, semmiképp se vegyen nyulat. Speciális, átgondolt étrendre van szükségük ahhoz, hogy az egészségük megfelelő legyen. Bármennyire is zárkózottnak tűnhetnek, a nyuszik társasági lények, nekik is szükségük van néha szabad levegőre és futkározásra. Emellett át kell gondolni a lakás berendezését, például a különböző kábelek elhelyezkedését, mert az új lakó megrágcsálja azokat. A felelősség akkor is téged terhel, ha a nyuszi megbetegedik. Ha pedig zavar a rendetlenség, (hiszen a nyuszik bogyóznak, azt össze kell szedni), nem neked való a nyúltartás. Ezek persze nemcsak a húsvéti időszakra vonatkoznak. Akinek nincs ideje erre odafigyelni, ne vásároljon nyulat! Ha pedig mégis egy ilyen négylábút kapsz ajándékba, akkor gondoskodj róla, hogy megfelelő, hozzáértő kezekbe kerüljön a jövőben. Ezt a Szombathelyi Állatkórház orvosai, ápolói is folyamatosan hangsúlyozzák, nemcsak ilyenkor, hanem egész évben!

Jellemző, hogy a szülők meglepik a gyereket egy nyuszival, egy kiskacsával vagy egy kiscsibével, mert ezek az állatok olyan aranyosak, a kicsi ellesz velük. De ez nem így van! Eltelik pár nap, a gyerek ráun, a szülő pedig nem tud mit kezdeni. Egy állat azonban nem ezt érdemli! Mérlegelj!

Aki nyuszit talál, vagy ajándék kap, és nem tud róla gondoskodni, az kérje a szombathelyi állatvédők segítségét! Nem "leadni kell" náluk az állatot, hanem tanácsokat kérni a további teendőkről, valamint gazdit keresni. 

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

 

közösség

további frisss

lap tetejére