Ugorjon be a Városházára szoptatni, ha arra van dolga!

vkriszti-HCs • 2014. augusztus 04., hétfő •
Az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából rendezvényt szervezett Szombathely Önkormányzata a város szoptatós kismamáinak. Az eseményen felszólalt dr. Puskás Tivadar, aki most kivetkőzött a polgármesteri szerepkörből, és mint gyakorló nagypapa mondta el beszédét. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária egy indítványt is megfogalmazott beszédében, melyet a polgármester el is fogadott. Végül a Városházán újonnan kialakított szoptatós szobát is bemutatták az édesanyáknak.
Ugorjon be a Városházára szoptatni, ha arra van dolga!

1992 óta tartják hivatalosan is augusztus elsején az Anyatejes Táplálás Világnapját, augusztus első hete pedig a szoptatás hete. Dr. Puskás Tivadar beszédében elmondta, hogy egy gyermek életének kezdetén az első legfontosabb lépések közé tartozik az első sírás és a táplálékért való küzdelem, melynek során közvetlen és szoros kapcsolat alakul ki édesanya és gyermek között. Ezt a kapcsolatot a férfiak sosem érthetik meg, mindössze csodálhatják és tisztelhetik a nőket ezért.

Szombathelyen szoptatás tekintetében nagyon jól állnak a mutatók, a kismamák 50%-a fél éves korig, 40%-a pedig egy éves koron is túl anyatejjel táplálja gyermekét.

A pologármester kiemelte a Városházán kialakított szoptatós szoba jelentőségét, hiszen az anyatejes táplálás egy nagyon intim dolog. Ezért a szoptatós szoba bármely édesanya előtt nyitva áll ügyfélfogadási időben, akinek épp a városban van dolga, de eljött az etetés ideje, és szeretne kisbabájával a nyilvánosság elől elvonultan foglakozni.

Milisicsné Tátrai Beatrix védőnő fontosnak tartja megjegyezni, hogy bár kívülről egyszerű és evidens dolgonak tűnik a szoptatás, mégis nagy gondot, sok munkát és odafigyelést igényel a kismamák részéről, ezt pedig csak az értheti meg, aki épp benne van, vagy már túlvan a szoptatás időszakán.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária beszédében egy indítványt is megfogalmazott dr. Puskás Tivadar felé, miszerint az újszülötteknek a Szent Márton kártya mellé a város nevében adjanak át egy fürdőlepedőt és egy kék vagy rózsaszín masnit a kismamának. A polgármester azonnal reagált is az indítványra, mint gyakorló nagypapa, természetesen el is fogadta azt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére