Trikolor illatok, irodalmi borok a Deckben

kd Fotó: Hornyák Emőke • 2016. március 10., csütörtök •
A Borok és mendemondák rendezvény második etapján az irodalom és a bor áldásos kölcsönhatásában mélyedhetett el (újra) a közönség.
Trikolor illatok, irodalmi borok a Deckben

Nagy sikere van a Borok és mendemondák című rendezvénynek a Deck Bistro&Barban, most is jó számmal voltak bor és/vagy irodalomfanok az esten. A korábbi magyar kultúra napjával összekapcsolódó borkóstoló után, most az egyik legnagyobb magyar nemzeti ünnep, március 15-e köré csoportosították a programot. Meg kell jegyeznünk, már maga a díszlet is ezt mutatta, mindenfelé piros-fehér-zöld zászlócskák adtak még inkább nemzeti hangulatot a programnak.

Fűzfa Balázs és Baki Csaba, a Deck "kapitánya"

Fűzfa Balázs, egyetemi docens, kiváló magyar tanár hallgatóival – Lutor Katával, Kocsis Marcellal, Doma Bencével és Rozmán Kristóffal –vezették be a publikumot a reformkori költészet alapjaiba, prózával, dalokkal, költeményekkel. Azon túl, hogy Fűzfa Balázs előadása után újra kedvünk lett verseket olvasni, sok kevésbé ismert irodalmi érdekességet is megosztott a hallgatósággal.

Lutor Kata és Doma Bence

Tudta például, hogy a fröccsöt maga Vörösmarty Mihály „találta fel”? Bár akkor még spriccernek nevezték, a költő találta ki a fröccs nevet, mert a korábbi nem tetszett neki. Vagy azt, hogy Petőfi fia, Zoltán a forradalom idején fogant?

Aztán a rendkívül élvezetes infóáradat után közös „Talpra magyar”szavalás következett, amit a profi előadóstáb Petőfi Sándor, Arany János, Kazinczy Ferenc, Gárdonyi Géza remekkel egészítetett ki az egri témakörben.

A három irodalom blokk szorosan kapcsolódott a három boros felhozatalhoz. Szerda este a Balatonfüred-Csopak borvidék, az egri borvidék és újra a vaskeresztesi borok voltak a reflektorfényben, hiszen a Deck helyet ad a helyi boroknak is!

De vannak-e vaskeresztesi versek? Nem nagyon, bár Fűzfa Balázs bevallotta, kutatott a témában. Helyette inkább utalt arra, hogy a magyar költőkről tévesen él az emberekben az a tudat, hogy nem volt egy vasuk sem. Persze voltak szegényebb művészek, de például Jókai Mór egész szépen meg tudott élni az irodalomból.

Végül a balatoni körutazás során meghallgathattuk a Bordalt és egyebek között A vén cigány, mostanáig a fülünkben csengő sorait. Az csattanót mégis talán az (is) adta, hogy Fűzfa Balázs egy eredeti Petőfi-kötetet is megmutatott. Talán maga a költő is kezében fogta ezt a példányt?

Közben fogytak a borok, az egyik asztalon épp egy testes vörös bor pihent, a másikon egy frissebb fehér, mindenki kedvére válogathatott. A közönség reakcióiból gondoljuk, sikeres este volt ez a Deckben, amit szerencsére még egy Borok és mendemondák követ majd.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére