Trianon után is egy nemzet vagyunk

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 04., csütörtök •
Kilencvenöt évvel ezelőtt, június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ebből az alkalomból országszerte megemlékezéseket tartottak. A szombathelyi szónok az értékeink megőrzését és az összetartozást nevezte a legfontosabbnak.
Trianon után is egy nemzet vagyunk

A történelem 
A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

A központi események
A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala által szervezett központi események keretében csütörtök délelőtt Benkő Tibor vezérkari főnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország lobogóját, a Kossuth Lajos téren. Délelőtt, a Magyarság Házában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter mondott beszédet, aki kijelentette, hogy ,,Trianon után 95 évvel is egy nemzet vagyunk". Délután fél 5-től hagyományőrző előadásokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket a szervezők a Halászbástyánál.
A fővárosban este 7 órától tartott megemlékezést a Magyar Írószövetség, a résztvevőket Szentmártoni János költő, a szervezet elnöke köszöntötte, emlékbeszédet Hóvári János történész, az Eötvös Collegium Baráti Körének alelnöke mondott. Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke, a kuratórium elnöke pedig átadta a Teleki Pál-emlékérmeket.

A szombathelyi emlékezés
Az evangélikus templomban kezdődött a szombathelyi ünnepi megemlékezés, majd a Szent István Parkban, az első világháborús emlékműnél a Boglya Néptáncegyüttes műsorával és a Himnusz hangjaival folytatódott.
Koltai Gergely ismert dala és Babits Mihály ,,Áldás a magyarra” című verse után az ünnepi beszédet mondó Lendvai Ferenc tanácsnok kiemelte: ,,Emlékezni jöttünk és van, mire emlékezni, hiszen történelmünk bővelkedik harcokban, győzelmekben, de tragikus eseményekben is, mely ugyan visszavetette a fejlődést, ám a haza mindig győzött és a romok helyén új ország épült.”  
A trianoni békediktátumra utalva hozzátette: a győzök önzése és az országunk elleni rosszindulat nem ismert határokat, a diktátum jogfosztó, megalázó, kisebbségi sorba taszított bennünket. A döntés új határokat teremtett, és ezzel városokat, településeket vágott ketté. Fiume elvesztésével elszigetelődtünk egyetlen tengeri kikötőnktől, de eltűntek erdőink jó része is, emellett az infrastruktúra is szétdarabolódott.

Ezután Lendvai Ferenc így folytatta: ,,Megtört a gazdasági egység, de kulturális téren is pótolhatatlan veszteségeket szenvedtünk.”
Az aktuálpolitikára térve a szónok nyomatékosította, hogy az összetartozás tudata, és a családok megmentése azt jelenti, hogy ,,értékeinkből nem vagyunk hajlandóak jottányit sem feladni, hiszen ezek mentettek meg bennünket Trianon után is. Sok múlik ma az összetartozáson, melyen immár 5 éve közösen fáradozunk.”

A rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök, Antall József jól ismert mondatára utalva kiemelte, hogy végre lélekben is összetartozhat a nemzet 15 millió magyarja, végre megvalósulhat, hogy minden magyar újra teljes jogú tagja lehet a nemzetnek.
Beszéde végén Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának április 16-i döntésére hívta fel a figyelmet, e szerint 3 millió forinttal támogatja a város az Ungvár közeli Kisdobrony települést. Ezt a támogatást a képviselők egyenként 10-10 ezer forintos hozzájárulása is kiegészíti. 
Kisdobronyt egyébként 2 ezren lakják, 99%-uk magyar. A frisss.hu megtudta, hogy városunk vezetői szoros, baráti kapcsolatot alakítottak ki a kisdobronyiakkal, közöttük is Ember Balázs polgármesterrel. Az összegyűjtött adományokat júliusban viszik majd ki a város nevében. Lendvai Ferenc a trianoni megemlékezés pillanatait is kihasználta arra, hogy mindenkit adakozásra, a kárpátaljai település támogatására kérjen.  
A megemlékezés végén a 83-as gyalogezred emlékművénél a Vas megyei kormányhivatal, a Vas megyei önkormányzat, és a szombathelyi önkormányzat nevében koszorúztak, majd a kegyelet virágait is elhelyezhették az emlékezők.
Este az Agora Filmszínházban a kárpátaljai magyarokért szervezett jótékonysági esten vettek részt a megye és a város vezetői. 

A vidéki emlékezések
Országszerte több más helyen is tartottak megemlékezést, ezeken politikusok, történészek szólaltak fel a trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulóján. Hatvanban délután 4 órától Elveszett kézszorítás... címmel tartottak városi megemlékezést, amelyen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Horváth Richárd (Fidesz-KDNP) polgármester.
Veszprémben, késő délután a Fidesz veszprémi szervezetének megemlékezésén Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke mondott beszédet.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére