Továbbra is veszélyes a Wesselényi - Szelestey utca kereszteződése

Frisss - fotó: Hornyák Emőke, Bodorkós Máté - videó: FrisssTV • 2017. augusztus 23., szerda •
Hiába az új közlekedési tábla, a sofőrök rutinból közelítik meg az útszakaszt, pedig sok bajt meg lehetne előzni, ha mindenki betartaná a KRESZ előírást.

Rengeteg baleset történt az utóbbi időszakban a Wesselényi és a Szelestey utca kereszteződésében. Előfordult, hogy az ütközés akkora erejű volt, hogy az autó a járdán pihent meg. A város vezetése - nagyon helyesen - felülvizsgálta a kereszteződést és az elsőbbségadás kötelező táblát felváltotta a STOP feliratú. Az útburkolatot is felfestették az autósok kedvéért, így azt hittük sikerül elejét venni a további bonyodalmaknak. Sajnos nem így történt. Néhány hét leforgás alatt a rendszeresen autóval közlekedők már megszokhatták az új szabályt a kereszteződéshez érve. Ennek ellenére érdemi változás nem történt. A sofőrök kivétel nélkül megszegték az előírásokat.  

Unger Józseffel karöltve kerestük fel a kereszteződést és szomorúan konstatáltuk, hogy valóban igazak a pletykák, miszerint az autósok fittyet hánynak a táblára és „elfelejtenek” a jelzőtábla és a felfestés vonalában megállni. A közlekedési szakember szerint ezen nincs mit csodálkozni.

Sajnos a sofőrök többsége rutinból vezet, és ezt tökéletesen alátámasztja, amit a kereszteződésben láthatunk - mutatott a tábla irányába Unger József. Amíg nincs közlekedési kultúránk, addig érdemi változást nem is várhatunk. 

Pedig valóban nem ártana, ha elmozdulnánk a holtpontról. Szomorúan számoltuk össze, hogy a beszélgetésünk alatt szinte kivétel nélkül megbuktak volna az autósok, ha forgalmi vizsgán követik el a „bakit”. A nap legforgalmasabb időszakában - délután négy órakor - csak három gépkocsi állt meg a előírtaknak megfelelően. Mindhárom autóban tanuló ült, a kocsi tetején pedig egy hatalmas T-betű hirdette, hogy ők bizony még ismerkednek a városi úthálózattal és a szabályokkal is.

Mi lesz akkor, ha sikeres vizsgát tesznek? Ha a tanultaknak megfelelően járnak el, az sofőrök többsége néhány keresetlen szó kíséretében küldik el a friss jogosítvánnyal rendelkező autóst. Ennek nyomait is láthattuk, mert bizony a tanulóvezető megállt a kereszteződésben, de a mögötte érkező kocsiban kézzel-lábbal integetett az előtte szabályosan közlekedő kocsi vezetőjének.

Unger József búcsúzóul megjegyezte, hogy több másik STOP-táblával rendelkező kereszteződésben ugyanez a bevett szokás. Talán nem véletlen, hogy nem akar csökkenni a kisebb károkkal járó közlekedési balesetek száma… Magyar valóság 2017!

 

12. § Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák
(1) Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák:
b) "ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező”, a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél - a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt - meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni.
 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére