Csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

MTI • 2014. április 28., hétfő •
Vas megyében az elmúlt év azonos időszakához képest 40 százalékkal, februárhoz viszonyítva pedig 11 százalékkal csökkent az álláskeresők száma márciusban - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja hétfőn az MTI-vel. Márciusban 5880 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, 740-nel kevesebb, mint egy hónappal korábban.
Csökkent az álláskeresők száma Vas megyében

Az elmúlt évek hasonló időszakában az álláskeresők számának csökkenési üteme nem érte el a 10 százalékot. A regisztrált álláskeresők számának jelentős csökkenése döntően a korábbi éveknél lényegesen több munkalehetőséget biztosító téli közfoglalkoztatási programok eredménye. 
A regisztrált álláskeresők  száma a legnagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal Vasvár körzetében csökkent február óta, a többi kirendeltség területén pedig 10 százalék körüli volt a mérséklődés.
A munkaügyi központ adatai szerint a tavasz utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 5 százaléka volt munkanélküli Vas megyében, míg februárban 5,7 százalék, tavaly márciusban pedig 8,1 százalék volt a mutató. A munkanélküliségi ráta márciusban Vasvár térségében volt a legmagasabb (9,8 százalék), míg a legalacsonyabb, 4,1 százalék Szombathely térségében.  
Az év harmadik hónapjában összesen 848-an váltak nyilvántartott álláskeresővé, csaknem 84 százalékuk munkaviszonya elvesztését követően jelentkezett a kirendeltségeken. A nyilvántartási rendszerből mintegy 1588-an léptek ki. A regisztrációból kikerülő álláskeresők 45 százaléka tudott elhelyezkedni, egyharmaduk közfoglalkoztatás keretében talált munkát.
Az álláskeresők (5880 ember) 11 százaléka pályakezdő. A fiatal álláskeresők között közel azonos számban és arányban fordulnak elő a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők és a szakközépiskolát, technikumot végzettek. A fiatalok közül minden ötödik rendelkezik szakmunkás bizonyítvánnyal, a gimnáziumban érettségizettek aránya meghaladja 10 százalékot, míg a diplomások aránya 10 százalék alatti.
Márciusban 1160 új álláslehetőséget jeleztek a foglalkoztatók; 540-hez igényeltek támogatást, 620-at pedig támogatás nélkül kínáltak. A támogatott elhelyezkedési lehetőségek bővülése döntően az induló közfoglalkoztatási programok munkaerő-szükségletének az eredménye. A legtöbb álláslehetőséget, a teljes megyei kínálat mintegy négytizedét Szombathelyen jelezték a munkaadók.  
A támogatott üres álláshelyek nagyobb részét a közfoglalkoztatók, döntően az önkormányzatok ajánlották, míg támogatás nélkül elsősorban a feldolgozóipar és a kereskedelem területén volt lehetőségük az álláskeresőknek az elhelyezkedésre.

 

közösség

további frisss

lap tetejére