Touchdown! Játsszon és nyerjen belépőt a Sugár úti amerikai foci meccsre!

Szita Róbert - Fotó: frisss.hu • 2017. március 01., szerda •
Crushers! Mit csinálnak? Zúznak! Újra amerikai futballmeccsre készül Szombathely.
Touchdown! Játsszon és nyerjen belépőt a Sugár úti amerikai foci meccsre!

Tagbaszakadt férfiak, amerikai popcorn, harsogó kemény rockzene, mindenre elszánt szurkolók és persze touchdown. Ez az amerikai foci, mely egyre népszerűbb Szombathelyen is, ahol szombaton az osztrák Vienna Knights ellen veszi fel a harcot a helyi csapat, a Szombathely Crushers Amerikai Football Egyesület. 

A regulák
Az amerikai futball a rögbiből kifejlődött csapatjáték, melynek során a labdát az ellenfél endzónájába kell vinni, s ezzel pontokat lehet szerezni. A labdát lehet hordani, passzolni, de rúgni is. Pontokat pedig a labda gólvonal mögé vitelével, a gólvonalon áthaladt csapattársnak való passzal, vagy kapura rúgással lehet szerezni. Az a csapat nyer, mely a játékidőn belül a több pontot tudhatja magáénak. A 110 méter hosszú, 49 méter széles téglalap alakú pályán lévő jelzések hasonlatosak a grillsütő rácsához, ezért a pályát az angolban gyakran vasrácsnak (gridiron) hívják. Minden csapat egyszerre 11 játékossal vesz részt a pályán zajló küzdelemben, de a csapat összeállítása minden játékmegszakításnál, játékfajtánál tetszőleges számú cserével változtatható. Egy meccs 12 perces negyedekből áll. 

A ,,mieink”
A ma már Szombathely Crushers néven szereplő csapat 2006-ban Szombathely Fighters néven alakult, majd Haladás Crushers lett a klub neve. A Tatár István csapatkapitány vezette együttes, mely korábban az Emlékmű alatti pályán edzett, majd 2008-ban nevezett először a magyar amerikai futball bajnokságba, akkor a divízió II-es bajnokságban (azaz a harmadosztályban) szerepelt. Az első siker a 2010-es esztendőhöz fűződik, akkor veretlenül nyert meg egy kispályás teremtornát, 2013-tól pedig már önálló sportegyesületként működik a Szombathely Crushers.

Az ünnepi meccs
Tavaly ünnepelte fennállása tizedik évfordulóját a csapat, mely a ,,Mi a nevünk? Crushers! Mit csinálunk? Zúzunk! 1,2,3, győzelem!” - csatakiáltásra kapaszkodik össze. Tatár István csapatkapitány már alig várja a Vienna Knights elleni, tavaly elmaradt jubileumi meccset. 


Bécsből érkező ellenfelünk az osztrák első osztályú bajnokság éllovasaként nagyon erős és sportszerű csapat, akiktől sokat lehet tanulni. Az 50-60 fős kerettel rendelkező osztrák csapat tagjaival 12 edző foglalkozik – tette hozzá Tatár István,  akitől megtudtuk, hogy a jubileumi meccs felvezetése már szombat délelőtt elkezdődik, 10 órától Ausztriából érkező trénerek vezetik a meccsre felkészítő edzést, majd 15 órától indul a Szombathely Crushers – Vienna Knights összecsapás.

A találkozót a Markusovszky utca 8. szám alatti SZSE pályán tekinthetik meg az amerikai foci iránt érdeklődők.   

A játék részletei a Frisss.hu Facebook-oldalán találhatóak!                                                            

közösség

további frisss

lap tetejére