Touchdown (3.): amerikai foci Szombathelyen

Szita Róbert • 2016. március 26., szombat •
Ma délután az SZSE pályán Szombathelyi Crushers – Győr Sharks II. amerikai futballmeccs lesz. A szombaton 15 órakor kezdődő NB II-es meccs előtt tovább ismerkedünk a legfontosabb szabályokkal. Fotóinkon a szombathelyi csapat látható.
Touchdown (3.): amerikai foci Szombathelyen

A divizió II-ben, vagyis a harmadosztályban szereplő szombathelyiekre 4 meccs vár az alapszakaszban. Az 1-2. helyen végzők bejutnak az elődöntőbe, és ott kiemeltként játszanak tovább, míg a másik 2 kiadó helyért a harmadik helyezett a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödik pozíciót elfoglalóval meccsel majd.

Az osztrák Gildo Nator által edzett szombathelyiek csapatában a rutin és a fiatalság ereje tombol majd a győriek elleni meccsen. A Crushers egyébként olyan terveket szövöget, hogy szeretne a rájátszásban szerepelni, vagyis az 1-4. hely valamelyikén végezni.  

Kőszegfalvi Attila, a Crushers elnökhelyettese a frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta: az NB II-ben is a középiskolai amerikai focit játsszák a csapatok, mert ez terjedt el Európában, így Magyarországon is. Az NFL szabályaitól minimális eltéréseket tapasztalhat majd az, aki kilátogat, de nálunk is, mint minden amerikai focicsapatnál, mindig a győzelem az elvárás, idén pedig megkettőzött erővel, de a sérüléseket lehetőleg elkerülve szeretnénk szerepelni.

Sorozatunk első részében a játék céljáról és a pálya jellemzőiről tudhatták meg a legfontosabbakat, a második epizód a legfontosabb szabályokat ismertette, ezt folytatjuk most. 

A legfontosabb szabályok:
Egy akciónak akkor van vége, ha a labda „halott” lesz. Ez a következő esetekben fordulhat elő: a labda a földre kerül, vagy a védekező csapat megállítja annak előrehaladását, 
egy passz az oldalvonalon vagy az alapvonalon kimegy a pályáról, illetve földet ér anélkül, hogy elkapták volna. Ilyenkor az előző line of scrimmage-ről indul a következő játék, 
a labda, vagy az azt birtokló játékos elhagyja a pályát („out of bounds”), 
pontszerzés, 
bizonyos büntetések esetén akció közben a bírók megállítják a játékot, és a labda halott lesz,
a csapatok közötti labdabirtoklás a következő esetekben változik:
•    A támadó csapat nem tud a négy lehetőségből 10 yardot haladni. Ekkor arról a pontról, ahol a negyedik play véget ért, jöhet az addig védekező csapat. Ennek neve „turnover on downs”.
•    Pontszerzést (touchdown vagy field goal, azaz mezőnygól) követően a pontszerző csapat a kezdőrúgást követően átadja a labdát a másik csapatnak.
•    A támadók negyedik kísérletre nem próbálják meg a 10 yardot elérni, hanem elrúgják a labdát. Ez a „punt”. Ez akkor fordul elő, ha nem látnak esélyt a first down elérésére, és sikeres mezőnygólra sincs esély. Mivel a másik csapat így is, úgy is átveszi a labdabirtoklást, az a cél, hogy ezt ne a jelenlegi pontról tegye, hanem a puntolók endzone-jától minél távolabb.
•    A védekező csapat egy tagja elkapja az irányító passzát. Ez az „interception”, az amerikaifutball egyik jellemző momentuma. Az elkapás pillanatától megváltozik a birtoklás, és az eddig védekező csapat lesz a támadó, tehát az interceptiont vissza lehet hordani, ideális esetben touchdown is elérhető belőle.
•    A támadó csapat labdát birtokló tagja elejti a labdát. Ez a „fumble”. Ekkor a labda azé a csapaté lesz, amelynek a tagja a szabad labdát felvette. Az interceptiont és a védelem által megszerzett fumble-t közös néven „turnover”-nek nevezik.
•    Kihagyott mezőnygólkísérlet. Ilyenkor a labda a rúgás vonaláról jár a védekező csapatnak, illetve, ha az 20 yardon belül történt, akkor a 20 yardos vonaltól.
•    A támadó csapat tagját a saját endzone-jában szerelik, vagy kényszerítik ki a pályáról. Ezt nevezik „safety”-nek. Safety jár abban az esetben is, ha támadócsapat a saját endzone-jában szabálytalankodik. A safety-t szabadrúgás („free kick”) követi. Ezt a safety-t elszenvedő csapat hajtja végre a saját 20 yardos vonaláról. Ezt lehet kickoff módjára, vagy punttal csinálni, de szinte kizárólag az utóbbit alkalmazzák. Ekkor nincs snap, az akciót a punter a saját kezében tartott labdával indítja.

Pontszerzési lehetőségek:
•    Touchdown (TD): Touchdownt akkor ér el a csapat, ha egy játékosuk az ellenfél célterületére (endzone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki a labdát birtokolva mindkét lábával érinti a talajt. A touchdown 6 pontot ér. Touchdownt elérhet a védő- és a támadócsapat is: a védő a labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz vagy futás eredménye is). Touchdown után a labda a háromyardos (az NFL-ben a kétyardos) vonalra kerül, és innen a támadócsapat még bónuszpontokat szerezhet, kétféle módon:
•    Extra point, Point after touchdown (PAT): Egy 20 yardos field goal kísérlet a kapuval szemben. Touchdown után általában ezt a megoldást választják. Egy pontot ér.
•    Kétpontos kísérlet: A kétpontos kísérlet esetén a cél az, hogy a kétyardos (illetve háromyardos) vonalról indulva újra át kell juttatni a labdát a gólvonalon, egyetlen kísérletből, hasonlóan a touchdownhoz. Siker esetén két pontot ér, és akkor alkalmazzák, amikor különlegesen fontos a jutalomponthoz képest plusz 1 pont megszerzése.

A Szombathely Crushers – Győr Sharks II meccsre érdemes már jóval 15 óra előtt kilátogatni, hiszen látványos show-elemekkel, szórakoztató műsorokkal is készülnek a szervezők, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják a kapura rúgást is.  

közösség

további frisss

lap tetejére