Több száz forinttal is drágulhat a cigaretta

frisss.hu, szeretlekmagyarorszag.hu • 2016. május 04., szerda •
Az új adócsomag nyertesei a családok és a vállalkozások lesznek.
Több száz forinttal is drágulhat a cigaretta

A most benyújtott adótörvény módosítás értelmében több lépcsőben, 2017 decemberig összesen 29 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. Ez azt jelenti, hogy akár több száz forinttal is többe kerülhet a cigaretta dobozonkénti ára. A baromfihús és a friss tej áfája viszont 5 százalékra csökken, ami biztosan kihatással lesz az árukra is. Az üzemanyagok jövedéki adóját is módosítják, ez 20 milliárd forint plusz adóbevételt jelent a központi költségvetésnek, az adócsökkentésekkel viszont 31,5 milliárd forintot spórolhatunk.

A változásokat Tállai András, parlamenti adóügyekért felelős államtitkár, a NAV vezetője jelentete be. 

A most benyújtott törvények alapján:

  • a baromfihús áfája 5 százalékkal csökken;
  • a friss tej áfája is 5 százalék lesz, a tartós tej áfája viszont 27 százalék marad;
  • az éttermi szolgáltatások áfája jövőre 19, két év múlva pedig 5 százalékra csökken, ezzel együtt pedig az étteremben készült alkoholmentes italok, vagyis a limonádé és hasonlók áfája is csökken.

Az üzemanyagok jövedéki adója a Brent olaj világpiaci árához igazodik a jövőben. Azaz, ha az olaj ára 40 vagy 50 dolláros hordónkénti ár alá megy, akkor a  dízel adóját 10, a benzinét 5 forinttal emelik. Az így befolyt összeget az alsóbbrendű utak javítására költik.

Változik a kisvállalkozások adója is. Megszűnik a kkv-k beruházási adókedvezményének a plafonja, 9 százalékról 15 százalékra nő az adómentesen kérhető támogatás azon munkavállalók után, akik messzebbről járnak be dolgozni. Így cégeknek jobban megérné ingázókat is foglalkoztatni.

A mintegy 350 ezer kétgyermekes családot érinti az az adókedvezmény, amivel az NGM becslése szerint havi 85 ezer forintot hagynak a családoknál.

Ezenkívül egyszerűsödött a jövedéki adótörvény, a terjedelme például 150 oldalról 65 oldalra csökkent. Tállai azt is elmondta, hogy 2018-ra várhatóan már annyi online információt kap a NAV a jövedéki adóalanyoktól a pénztárgépeken keresztül, hogy a vámhivatal minden ilyen vállalkozásnak el tudja készíteni az adóbevallását. 

Folytatódik a gazdaságfehérítés is, aminek részeként kiterjesztik az online pénztárgépek bevezetésének kötelezettségét, zártabbá teszik az ekáer rendszert, tételes áfaelszámolást pedig a jövőben már 100 ezer forinttól be kell majd nyújtani, hogy még egyszerűbb legyen kiszűrni az áfacsalókat. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére