Több száz diák maradt fizetés nélkül Czeglédy botránya miatt

Szerző: frisss.hu/ Index - Fotó: MTI • 2017. június 19., hétfő •
Sokan utoljára az áprilisi munkáért kapták meg a teljes fizetést, az e havi utalás csak részben, vagy egyáltalán nem érkezett meg.
Több száz diák maradt fizetés nélkül Czeglédy botránya miatt

Akár több ezer diákot is érinthet a letartóztatott Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet, az I Love Diákmunka fizetésképtelenné válása. A károsultaknak már külön Facebook-csoportja is van.   

A különböző neveken gyakran újraalakuló munkaközvetítő cégeket az I Love Diákmunka online felület gyűjti egybe, ami több tízezer regisztrált diákkal rendelkezik. A jelek szerint sok fiatal nem kapta meg májusi fizetését a normál határidőig.

A cég semmit sem ígér biztosra a diákoknak:

Fotó: Index

A Human Operator Zrt. – ami az I Love Diákmunka mögött áll és kábé hatezer embert foglalkoztat - már tavaly is botrányba keveredett, ugyanis több száz McDonald's-ban dolgozó diáknak nem tudott időben fizetni. Czeglédy Csaba – aki az igazgatóság elnöki posztját töltötte be - ekkor az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az érintett diákok végül hozzájutottak a bérükhöz. A mostani ügy fényében, azonban ez erősen kérdéses. 

Az elkeseredett diákok nem tudják, hova fordulhatnának segítségért ezért a Facebookon aktivizálódtak. Az általuk létrehozott csoport bejegyzései szerint, többen már azt fontolgatják, a júniusra előre egyeztetett műszakokat nem veszik fel, mert nincs garancia arra, hogy megkapják ezekért járó a fizetést.

A Czeglédy-ügy a nagy cégeket is érinti – például a Tescót, a DM-et, a Müllert és a Rossmannt -, hiszen az I Love Diákmunkán keresztül rengeteg fiatalt alkalmaztak. 

Ahogy írtuk, a gyanú szerint Czeglédy Csaba, aki egy - a többi között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő - szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, társaival együtt egy többszintes céghálót működtetett, hogy így kerüljék el a közterhek megfizetését. A bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.

via

 

közösség

további frisss

lap tetejére