Több, mint száz éve nem látott Szent Márton ereklye került elő

frisss.hu - Fotó: Benkő Sándor • 2016. november 09., szerda •
A különlegesség a szombathelyi székesegyházban tekintető meg.
Több, mint száz éve nem látott Szent Márton ereklye került elő

Csaknem 103 év után látható lesz a szombathelyi székesegyházban őrzött Szent Márton ereklye. Nem más ez, mint a szent koponyájának egy darabja, amit eddig a székesegyház Szent Márton hermájában tartottak – tudtuk meg a szerda délelőtti sajtótájékoztatón. Nem kérdés, hogy ez az emlékév egyik legnagyobb szenzációja, de más érdekes programok is várhatóak még.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója beszélt arról, hogy csütörtökön 40 fős küldöttség indul Szombathelyről Rómába, hogy találkozzon Ferenc pápával. Az Egyházmegyei Caritas Alapítvány munkatársai mellett, hátrányos helyzetű emberek látogatnak el a Szentatyához.

Ezután Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója értékelte az elmúlt évet. Mint mondta, száznál is több csoport érkezett idén – sokan külföldről -, hogy elzarándokoljon Szent Márton szülővárosába és a hozzá köthető jellegzetes helyekre.

Puskás Tivadar Polgármester összegezte az emlékév célját és egy újdonságot is elárult.

"Elhatároztuk, hogy ebben az évben Szent Márton szellemiségét mindenkivel megismertetjük, hiszen ő képviseli a segítést, a toleranciát és a másikra figyelést. A másik fontos célunk ezzel az emlékévvel az, hogy Szombathely és Szent Márton neve teljesen fonódjék össze. Szombathely közgyűlésével azt a határozatot hoztuk, hogy a város az ókori és középkori jelvényeit összekötjük.  A város középkori címerét ötvözztük Szent Márton köpenymegosztási jelenetével. Ebből egy új jelképet alkottunk, ez a polgármesteri címer. Ez jelenik meg a Szent Márton zászlón is, ami szintén egy újabb szombathelyi szimbólum. Az utóbbi megáldása november 12-én 10 órakor lesz a székesegyházban." - mondta el. 

A Szent Márton évben csaknem 300 programot szervezett a Szombathelyi Egyházmegye és az önkormányzat közösen, azonban még nincs vége az emlékévnek, novemberben közel 40 program közül válogathatunk. Lesz például bormustra, kórustalálkozó és interaktív játékok is.

"A programokból azokat emelném ki, amik leginkább a közösségteremtésről szóltak, illetve szólnak. Megrendeztünk nyáron a Szent Márton Fesztivált, ahova a Szent Márton nevű településeket hívtuk meg. Nemcsak magyarországiakat, hanem a külföldieket is. Ez azért fontos, mert másképp ezekkel a településekkel talán nem is kerültünk volna igazán kapcsolatba. Emellett számos koncert, kiállítás és konferencia is szerepelt a programok között. November 11-én lesz a lampionos felvonulás 17.00 órakor, a Székesegyháztól a Szent Márton templomig. Az utóbbi helyszínen az ünnepséget követően, debütál a Szent Márton életét bemutató fényjáték, amit az az épület falára vetítünk.” - mondta el Szommer Ildikó, a szombathelyi Szent Márton Programiroda vezetője.

közösség

további frisss

lap tetejére