Több mint 98 százalék a NEMek aránya, Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményez

frisss.hu/MTI Fotó: Benkő Sándor • 2016. október 02., vasárnap •
Szinte egész Vas megye nemmel szavazott.
Több mint 98 százalék a NEMek aránya, Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményez

22:56 -

A szavazatok 99,98 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

    Összes leadott szavazat: 3 581 263
    Érvényes szavazatok száma 3 307 109, ez az összes választópolgár számának 40,03 százaléka
    - az igen szavazatok száma 55 584 (vagyis 1,68 százalék)
    - a nem szavazatok száma 3 251 525 (vagyis 98,32 százalék)
    Érvénytelen szavazatok száma 223 193

22:08 - Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk az EU-csatlakozásról szóló népszavazás eredményét". A miniszterelnök kifejtette: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, úgy értékelve: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is". Az ünneplés után két dolgot kell tenni, hogy érvényt szerezhessenek az emberek akaratának - folytatta. Először közjogi érvénnyel kell felruházni az emberek döntését, ezért a következő napokban alkotmánymódosítási javaslatot terjeszt a parlament elé; "az emberek ma kinyilvánított akaratát meg kell jelenítenünk és rögzítenünk kell az alaptörvényünkben is" - jelentette be Orbán Viktor.

A másik sürgető dolognak azt nevezte, hogy a vasárnapi döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek. A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg. Orbán Viktor a Bálna Budapest épületében - a kormánypártok vezetőinek és európai parlamenti képviselőinek társaságában - tett néhány perces nyilatkozatában elismerését fejezte ki azoknak, akik részt vettek a referendumon, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy ez "a hatalmas, hárommilliónál is nagyobb egyetértés létrejöjjön". A résztvevőket tekintve 10-ből 9 ember ma Magyarország mellett, az ország önálló döntési joga mellett szavazott - értékelt.

"Büszkék lehetünk arra, hogy az EU első és eddig egyetlen tagállamaként a magyarok közvetlenül véleményt nyilváníthattak a bevándorlás kérdéséről. Ez így volt helyes, sőt ez így volt becsületes" - mondta, hozzátéve, hogy a legutóbbi, 2014-es parlamenti választáson ez a kérdés még nem volt napirenden, ezért a polgárok nem foglalhattak állást róla. Márpedig szerinte az előttünk álló évek talán legfontosabb kérdéséről, Magyarország, gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó: "kikkel élünk együtt, mi lesz a kultúránkkal, mi lesz eddigi életformánkkal, a nagy nehezen talpra állított gazdasági rendszerünkkel, és mi lesz a keresztény gyökereinkkel".

A kérdés az - folytatta -, hogy a világban zajló modern kori népvándorlásra, amelynek hullámai Európát "látványosan és fájdalmasan" elérték, mit válaszol az Európai Unió. Az EU javaslata a migránsok beengedése és kötelező erővel történő szétosztása - brüsszeli döntés alapján - a tagállamok között - fejtette ki a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a magyarok vasárnap ezt a javaslatot elutasították, és úgy határoztak: csak a magyarok dönthetnek arról, kikkel kívánnak együtt élni.

"Brüsszel vagy Budapest. Ez volt a kérdés, és mi úgy döntöttünk, a döntés joga kizárólag Budapestet illeti meg" - mondta a miniszterelnök. Szavai szerint vasárnap "elindultunk egy úton, egy hosszú út lesz, az első és legfontosabb lépést tettük meg; ezen a hosszú úton komoly csaták és nehéz ütközetek is várnak ránk".

21. 52 Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz és a KDNP kvótanépszavazás utáni eredményváróján vasárnap este a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek. A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

21:50  Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Pálffy Ilona a szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után azt mondta, mivel az érvényes szavazatok száma mintegy 3,2 millió, ezért "megállapítható, hogy ez a népszavazás nem lett érvényes". Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség.

21:32 Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben".

21:30 A Fidesz megköszönte a részvételt.

21:21 Éppen sajtótájékoztatót tartanak a Nemzeti Választási Központban.

MTI Fotó: Soós Lajos

21:19  Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint az ellenzéki pártok félrevezetik magukat azzal, hogy saját támogatójuknak tekintik azokat, akik nem mentek el a vasárnapi kvótareferendumra. 

21:13 Már 98 százalékos a feldolgozottság, hamarosan pontos eredményeket mondunk. 

21:08 Legalább 200 ezer érvénytelen szavazat van. 

21:00 Vas megye így áll:

Vas megye
    Összes leadott szavazat: 80 508
    Érvényes szavazatok száma 77 057, ez az összes választópolgár számának 51,14 százaléka
    - az igen szavazatok száma 1154 (vagyis 1,50 százalék)
    - a nem szavazatok száma 75 903 (vagyis 98,50 százalék)
    Érvénytelen szavazatok száma 3402 

20:50 94%-os feldolgozottság mellett:

 Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 7 767 751
    Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 7 493 124
    Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0
    Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627
    Megjelentek száma összesen: 3 358 138
    Összesített megjelenési százalék: 43,23
    Megjelentek száma belföldön: 3 283 486
    Belföldi megjelenési százalék: 43,82
    Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652
    A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18

20:32 Továbbra is csak megerősíteni tudjuk a korábbi adatokat. Vas megye országosan az élen jár 54,03 százalékos részvételi aránnyal.

19:50 Egy szavazókör fél nyolc után zárt. Még mindig nincs végleges eredmény. 

19:27 Semjén Zsolt: a kormány megkapta a felhatalmazást, hogy megvédje az országot a kötelező kvótától. A kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel magyarországi mércével, de különösen európai összehasonlításban, és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának.

19:25 Gulyás Gergely szerint elsörpő a győzelem. "A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében. Hozzátette,  jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".

19:15 Bontják az urnákat. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte a megérkezett csaknem 74 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését, a munkát mintegy harminc munkatársuk végzi.  Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják. Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos népszavazáson.

Fotó:Szigetváry Zsolt/MTI

19:10 Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson - jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület vasárnapi ülésén.

18:59 Egy perc és zárják a szavazóurnákat. A fél 6-os eredmények szerint akkor még nem volt meg a 40 százalékos részvételi arány sem, de Vas megyében szavaztak a legtöbben. Több mint 99 ezer voksolt.

18:30  A Nézőpont Intézet 3,2 millió "nem" szavazatra számít a kvótareferendumon a voksolás napján készített, a belföldi lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.  Az intézet az MTI-hez vasárnap, az urnazárás előtt fél órával eljuttatott közleményében azt valószínűsítette, hogy a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a "nem" voksok 95 százalékot tesznek majd ki.

Vasárnap reggel megnéztük, hogy szavazott Hende Csaba, Puskás Tivadar, Illés Károly és Lendvai Ferenc. 

Összeszedtük a legérdekesebb információkat a népszavazásról. 

közösség

további frisss

lap tetejére