Tiszta vizet öntöttek a pohárba

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. február 26., péntek •
Az ŐrvidekHázban környezetvédelmi rendezvénysorozatot indított a Szülőföld Kulturális Sport és Örökségvédelmi Egyesület. Csütörtök este a hulladékgazdálkodást, az ökoszisztéma szolgáltatásokat, valamint a biztonságos ivóvíz és a nemzeti parkok szerepét is szóba hozták.
Tiszta vizet öntöttek a pohárba

 

A ,,Tiszta vizet a pohárba” címet viselő rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket, majd arra emlékeztetett, hogy a XIX. században még azt mondogatták, hogy ,,Szombathelyen vagy esik az eső, vagy fúj a szél, vagy harangoznak.” 

Fókuszban a Falco
Ma már sajnos a formaldehidről, a műgyantaragasztó-anyag egyik összetevőjéről, a WHO listáján az egyik legveszélyesebb rákkeltő anyagról beszélnek Szombathelyen, ahol sajnos az országos átlagnál 13%-kal magasabb a megbetegedések aránya. A Falco gyár éppen egy éve bujkál azon kötelezettsége alól, hogy felszerelje, elhelyezze azt a műszert, amire a hatóság már kötelezte – tette hozzá Hende Csaba


Az országgyűlési képviselő azt a történetet is elmesélte, amikor nem is olyan régen, egy vasárnap délután, a Zanati útról a Kolozsvár utcába kanyarodva kiszállt az autójából és hamarosan már kapart is a torka, és, amikor felért Budapestre, még mindig ezt tapasztalta. Emellett azt is elmondta, hogy nem kevesebb, mint 8 decibellel haladja meg a zajhatás a megengedettet. 
Hozzátette: a klímaváltozás a nyakunkon, és mindennek az emberi beavatkozás az oka. A fentiek pedig indokolttá teszik a rendezvénysorozat, illetve az új irányt jelző előadások megtartását. 

Környezetünk jövőképe 
Az előadások sorát V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára nyitotta, aki a többi között azzal taglózta le a megjelenteket, miszerint 1970 óta az állatok populációjának fele eltűnt.  
Beszélt az hulladékgazdálkodási ágazat jelenlegi helyzetéről és az EU-s célkitűzésekről is Ekkor említette meg azt is, hogy az elkülönített ,,házhoz menő” hulladékgyűjtés terén Budapesten elért eredmények arról tanúskodnak, hogy a magyar ember környezettudatos.


Az ökoszisztéma szolgáltatások felmérése azért fontos, mert meg kell határozni, hogy az adott beruházásnak milyen hatása van az ökoszisztémára (erdő, mocsár) – tette hozzá az államtitkár, aki arról is szólt, hogy 1960 óta 60%-kal nőtt a védett területek aránya és – hiszik, nem hiszik, mondta – 1990 óta 2 Balatonnak megfelelő területet vontak ki a mezőgazdasági gazdálkodásból.

Szentatyai intelmek    
A második előadás során Ferenc pápa környezetvédelemhez kapcsolódó üzenetét - Laudato Si - Bokor Zoltán, a Székesegyház káplánja tolmácsolta.
Ferenc pápa környezetvédelemről írt enciklikájáról elhangzott, hogy ebben a szentatya nem az egyháziakhoz, hanem minden emberhez fordul, hiszen, mint fogalmaz ,,közös az otthonunk”. Megtudtuk, hogy a szentatya minden közösséget megszólít ebben az üzenetében, és felszólal az ökológiai katasztrofizmus ellen is. 
A meglepetések pápája irodalmi jellegű műve hat fejezetének első három része az állapotfelmérésről szól, szembenéz a problémával és azt hangsúlyozza, hogy minden egyes ember tehet a környezetvédelemért. A környezetszennyeződés különböző formáiról (talaj, víz, stb.) is írt a katolikus egyházfő. 


Szálljunk szembe a selejtezés kultúrájával – írta a szentatya, aki azt is kiemelte, hogy életvitelünkön, a termelési és a fogyasztási szokásainkon is változtatni kell. 
A biztonságos ivóvízhez való hozzáférést alapvető és egyetemes emberi jognak nevezi, mert meghatározza az élethez való jogot. 
Túlságosan magunkra koncentrálunk, amikor azt mondjuk, hogy ,,használd és dobd el.” Nincs külön környezeti krízis, hanem egyetlen és összetett környezeti válság létezik – fogalmaz enciklikájában Ferenc pápa, aki a hatodik fejezetben az ökológiai nevelés szükségességére is felhív.  

Nemzeti parkok és a vidék fejlődése
Az est befejező előadásában dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója a Nemzeti parkok szerepe a vidék fejlődésében címmel tartott érdekes előadást, melyben valamennyi kontinens problémáját igyekezett bemutatni. Elhangzott, hogy hazánk területének 80%-ról elűztük a természetet. 

Az ŐrvidékHázban megtudtuk, hogy a környezetvédelmi előadássorozat folytatódik, minden hónapban több előadással igyekeznek a szervezők ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára. A többi között az elektromos autók térhódításáról, töltésükről, de a napelemekről és a környezeti katasztrófákról is érdekes előadásokat hallhatunk majd. 
Az est végén Őrségi termékkóstolót tartottak. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére