Tippek kismama fotózáshoz

JZs Fotó: Vass Péter Bexter • 2017. január 31., kedd •
A szombathelyi profikat kértük meg, hogy mondják el, mitől lesz igazán maradandó az, ami már önmagában is egy csoda.
Tippek kismama fotózáshoz

Érkezik az első Frisss-baba, kolléganőnk Jagodits Zsuzsi első babáját várja. Jó apropó ez arra, hogy utánajárjunk, mire kell figyelni, ha szeretnénk fotókon is megörökíteni ezt az igazán örömteli időszakot.

Mikor?

Ha már a születésről, vagyis a természet legnagyobb csodájáról van szó, a természetfotók szombathelyi mágusát, Bextert, vagyis Vass Pétert kértük fel a feladatra. Tőle megtudtuk, hogy érdemes a fotók készítését a 30-32. hétre időzíteni, amikor már egyértelműen kerekedik a pocak, így mindenki számára világos, hogy mit örökítünk meg a képeken.

Fotó: Vass Péter Bexter

Hol?

A helszínválasztás nagyban függ a kismamától és komfortérzetétől. A bevállalósabbak akár a természet lágy ölébe is kimerészkednek a jó képekért, de sokan vannak, akik legszívesebben odahaza állnak a fotós rendelkezésére - különösen télen. Egy a fontos, hogy a várandós anyuka jól érezze magát - véli Bexter. A fotós feladata, hogy alkalmazkodjon az igényekhez. A beltéri fotózásnak az előnye, hogy a hőmérséklet állandó és nem vagyunk az időjárásnak kitéve. A kültéri fotózás esetén pedig kihasználhatjuk a sokszínűséget és változatosságot.

Mivel készüljünk?

A legtöbbet használt kiegészítők a baba nemére egyértelűen utaló kiscipők és a betűből kirakott nevek, ultrahangos fotók. De a szappanbuborék,  a virágszirmok, lufik és a pocakra kötött szalagok is nagyon népszerűek. Határ a csillagos ég...

Mit vegyünk fel?

Talán a nők számára a legfontosabb kellék a ruha. Szerencsére lehet kapni és bérelni is direkt ilyen alkalmakra megfelelő öltözetet. Nagyon trendi most a kismama fotóknál a csipke, dominál a fehér szín, de van, aki inkább hagyományosabb öltözetet visel ilyenkor is, mert komfortosabban érzi magát benne. Minden személyiség kérdése.

A tökéletes külső

Életünk fontosabb eseményeire készülve, akár egy szalagavatón, esküvőn, vagy nagyobb ünnepeken, nem is kérdés, hogy profi szépítőkre bízzuk magunkat. Miért lenne kivétel ez alól a kismama fotózás?

A várandósság ezen szakaszában már minden kismama kezdi megtapasztalni, hogy a haj tökéletes beszárítása otthon, saját kezűleg, bizony nem kis feladat. Ilyenkor már sokan nehezebben alszanak, így a szemek alatt is megjelennek a karikák, de van, aki a hormonok tombolásának nyomait viseli az arcán. Ezt bizony csak profi sminkes tudja tökéletesen leplezni. Ezért most mi is Kovács Zoltán mesterfodrász, és Markó Éva sminkmester segítségét kértük, hogy a végeredmény valóban tökéletes legyen.

Kötelező a kék és a rózsaszín?

A fotózás előtti nap egy hidratáló maszk üdébbé teheti a bőrt, és érdemes a szemöldököt is rendbe tenni - javasolja Markó Éva sminkmester. Bár minden esetben az arcformázás, kiemelés, árnyékolás ugyanúgy megtörténik, nem mindegy, hogy aztán a színskála mely árnyalatait alkalmazzuk. Az összhatás a legfontosabb, hogy finom, bájos megjelenést kapjunk. Ami jó hír, hogy a profik a felszedett kilókon is tudnak csalni kicsit - legalábbis, ami az arcvonásokat illeti. Egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ami hétköznap, vagy a tükör előtt állva szépen mutat, az a fotózás során alkalmazott erősebb fények miatt kevés lehet. Ezért valamivel intenzívebb sminket szoktak készíteni, de ilyenkor sem kell túlzásokba esni. A baba nemére utaló színeket nem kell feltétlenül erőltetni - hívja fel a figyelmet a szakember - mert lehet, hogy valaki fiút vár, de ha nem áll neki jól a kék szín, akkor tönkreteheti a megjelenését.

Smink: Markó Éva - Sminkcsoda.hu

Törekedjünk a lágyságra

A haj esetében különösen fontos a koncepció - hangsúlyozza Kovács Zoli mesterfodrász. A helyszín, a styling álljon össze egy kerek egésszé. Olyan szakembereket válasszunk, akivel már korábban is dolgoztunk, mert bennük maximálisan megbízhatunk. Ugyanaz a frizura más-más hatást ér el, különböző sminkekkel és ruhákkal, ezért mindenképp illeszkedniük kell egymáshoz. Célszerű maradni a kismama karakterénél, hogy a fotók önazonosak legyenek. Ilyenkor érdemes törekedni a lágyságra, hiszen a boldogság, a harmónia járja át a képeket, és nem modellekkel akarunk eladni egy terméket. Az szinte mindegy, hogy egyenes vagy göndörített, kiengedett vagy feltűzött, mert ez mind az előbb említettektől függ. Amire viszont különösen ügyelni kell ilyenkor, hogy természetes hajformázókat használjunk, inkább olajokkal dolgozzunk, és kerülni kell az irritatív anyagokat, mert az sem a babának, sem a kismamának nem jó.

Pozíciók, beállítások

Ha van rá mód, győzzük meg a leendő apukát is, hogy a fényképezőgép elé álljon.

Ezúttal felejtsük el a "hasat be, mellet ki" beállást, hiszen most épp a pocak a lényeg. Mindenképp kényelmes, ülő, álló ritkább esetben fekvő pozíciókat válasszunk. Ilyenkor nem kell zsonglőrködni olyan pózokkal, ami kényelmetlen vagy árthat a babának. Fekve, jó ha tudjuk, hogy a pocak is kisebbnek látszik. A természetesség a lényeg.

közösség

további frisss

lap tetejére