Tiltótáblák kerültek Szombathely belvárosának egyik parkoló övezetébe

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2017. július 19., szerda •
A szabálytalan autósok tízezer forintos bírságra számíthatnak, amennyiben a kényelmet tartják szem előtt, illetve nem akarnak parkolójegyet vásárolni.
Tiltótáblák kerültek Szombathely belvárosának egyik parkoló övezetébe

A vasi megyeszékhely egyik legfrekventáltabb helyét naponta több százan keresik fel, hogy személygépkocsijukat leparkolva intézzék ügyes-bajos dolgaikat. Azonban a Fő tér - Külsikátor - Thököly Imre és Bejczy István utcák ölelésében lévő parkolóban komoly változások léptek életbe.

Néhány nappal ezelőtt még csak a Thököly Imre utca sarkán állt megállni tilos tábla, az is csak azt a célt szolgálta, hogy az övezetbe készülő autósok sofőrjei ne az útkereszteződés torkolatában fékezve váltsák meg jegyüket. Ez a tiltótábla viszont csak az adott szakaszra érvényes. A lakók, a közelben dolgozók viszont megelégelhették, hogy sokan nem a felfestett parkolókat, hanem a szigetek melletti kanyarban hagyták autóikat. 

Nem meglepő, hogy ezekre a szakaszokra kikerült a Megállni tilos jelzés. Hiába azonban a tábla, ha azokat a renitens autósok figyelmen kívül hagyják. Ráadásul a felfestett parkolók helyett  szabálytalanul, a parkolási díj megfizetése nélkül hagyják az út közepén a személygépkocsikat. Mindezt a tiltó tábla ellenére teszik ezek a sofőrök.

Olvasói megkeresésre felkerestük mi is a jelzett parkolót, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, amit Unger József közlekedési szakember említett korábban: nincs közlekedési morálunk és a kényelemért minden szabályt megszegünk. Sajnálatos, de ezúttal is igazat kellett adnunk neki.

A fotósunk által készített több felvétel is bizonyítja, hogy a déli csúcsidőszakban volt jó pár szabad parkolóhely, mégis akadt olyan sofőr, aki a tiltótábla tövében hagyta autóját. A szabályszegőkkel szemben pedig nincs elnézés, hiszen a KRESZ 15. § (1) a) Megállni tilos; a tábla azt jelzi, hogy - a forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállást kivéve - megállni, valamint várakozni tilos.

Aki mégsem veszi figyelembe a táblát bizony bírságra számíthat. A közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság esetén 10 illetve 20 ezer forint is lehet. 

Unger József közlekedési szakember szerint az autósok figyelmét a tiltó tábla mellett folyamatos sárga útburkolati felfestéssel is fel lehetne hívni, ezzel megelőzve az esetleges kellemetlen pillanatokat.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére