Tesztútra indul a sofőr nélküli autó

frisss.hu • 2015. március 19., csütörtök •
A Delphi Automotive PLC az aktív járműbiztonsági technológiáinak teljes palettáját vonultatja fel az Észak-Amerikában valaha végrehajtott leghosszabb, sofőr nélküli jármű tesztútja során. A San Francisco-i Golden Gate Bridge-től március 22-én induló, a nyugati parttól a keleti partig tartó út hossza megközelítőleg 3.500 mérföld lesz.
Tesztútra indul a sofőr nélküli autó

A tesztút lehetővé teszi a Delphi mérnökei számára, hogy ebben a rendkívül gyorsan fejlődő autóipari szegmensben kulcsfontosságú adatokhoz jussanak hozzá és továbbfejlesszék a vállalat aktív járműbiztonsági technológiáit. Az egész országon áthaladó tesztút során a járműnek meg kell birkóznia olyan változatos vezetési feltételekkel – a változó időjárástól és eltérő terepviszonyoktól kezdődően a közúti forgalomban fellépő potenciális veszélyhelyzetekig –, amelyeket laboratóriumi körülmények között soha nem lehetne tesztelni.

„A Delphi nagy sikert ért el, mikor önjáró autóját Kaliforniában és Las Vegas utcáin tesztelte” – nyilatkozta Jeff Owens, a Delphi műszaki igazgatója. „Most eljött az idő, hogy a legutolsó teszt elé állítsuk járművünket oly módon, hogy bővítjük a közúti forgalmat jellemző vezetési körülmények skáláját. Ez a tesztút elősegíti, hogy kutatásaink során rendkívül értékes adatokhoz jussunk hozzá annak érdekében, hogy a piac legjobb automatizált vezetésű technológiáit biztosítsuk megrendelőink számára.”

A CES (Consumer Electronics Show) 2015. évi kiállításán Las Vegas utcáin bemutatott önjáró autót az automatizált vezetéstechnológiai jellemzőinek teljes palettája jellemezte, mely lehetővé tette, hogy ez a tesztút megvalósuljon. Ezen technológiák között megtalálható:

Radarészlelés, optikai érzékelés és fejlett vezetői asszisztens rendszerek (ADAS)
Többszörös tartományvezérlő: magas szintű mikroprocesszor a többszálú, párhuzamos feladatok zökkenőmentes kiszolgálása érdekében
V2V/V2X: a vezeték nélküli járműkommunikációs technológia a jelenlegi ADAS funkcionalitásának bővítésére
Intelligens szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a sofőr nélküli jármű bonyolult, az emberi elhatározásokhoz hasonló döntéseket hozzon valós vezetési környezetben
o   Vezetési asszisztencia forgalmi dugóban
o   Autópályán történő automatizált vezetés sávváltással (autópályára történő fel-, és lehajtás)
o   Automatizált vezetés városi forgalomban
o   Automatizált parkolás és parkolás-támogatás


A Delphi aktív járműbiztonsági technológiái lehetővé teszik, hogy a vezető nélküli autó minden késedelem nélkül hozzon meg olyan bonyolult döntéseket, mint a négy stoptáblás kereszteződésnél történő megállás, majd továbbhaladás, autópályára történő besorolás időzítése, vagy városi forgalomban egy kerékpáros legbiztonságosabb kikerüléséhez szükséges manőverezés végrehajtása. A piacon jelenleg rendelkezésre álló technológiák az említett közúti forgalmi helyzetek kezelését számos esetben nem képesek teljeskörűen megoldani.

„Széleskörű termékportfóliónk és járműintegrációs szakértelmünk egyedülállóvá teszi a Delphi piaci helyzetét, mivel csupán maroknyi azon járműipari beszállítók száma, amelyek képesek a járműgyártókat átfogó automatizált vezetési rendszermegoldásokkal ellátni.” – tette hozzá Owens úr.

A bővíthető, flexibilis és korántsem drága termékeivel a Delphi aktív részese a járműgyártók azon törekvésének, hogy felgyorsítsák a vezető nélküli autókhoz vezető utat. Számos aktív járműbiztonsági technológia kifejlesztésére volt szükség ezen hosszútávra előretekintő vízió megvalósítására. Ma mindez lehetővé vált, így az egész világon hozzájárulhatunk a biztonságosabb közúti közlekedéshez.

A Delphi vállalatról
A Delphi Automotive PLC (NYSE: DLPH) a világ egyik piacvezető, személy-, és haszonjármű-ipari technológiai beszállítója. Az angliai Gillingham-i központú Delphi 33 országban működtet jelentős műszaki központokat, gyártóüzemeket és ügyfélszolgálati létesítményeket. A Delphi valódi és alkalmazható innovációk sorát hozza létre, olyan fejlesztésekkel együtt, amelyek intelligensebb és biztonságosabb, valamint nagyobb teljesítményű és hatékonyságú személy-, és nehézgépjárművek előállítását teszik lehetővé. Látogasson el www.delphi.com weboldalára.

közösség

további frisss

lap tetejére